za 10 oktober 2020 - 20:15 Muziekgebouw Eindhoven

In 2009 voerde Orkest Zuid haar eerste project uit en in 2010 verscheen Orkest Orventus voor het eerst op het podium. In het afgelopen decennium hebben beide orkesten met veel artistieke beleving op hoog niveau invulling gegeven aan het fenomeen projectorkest.

Orkest Zuid heeft zich gespecialiseerd in bewerkingen van het groot symfonisch repertoire en voerde daarnaast innovatieve projecten uit rond componisten als Varèse en Messiaen.

Orkest Orventus toonde zich een bekwaam pleitbezorger van het originele blaasorkestrepertoire in een kleinere bezetting, maar maakte incidenteel ook uitstapjes naar bewerkingen van symfonisch repertoire (bijvoorbeeld De Vuurvogel van Stravinsky) en zelfs naar rockmuziek, met het Concerto for Group and Orchestra van Jon Lord (Deep Purple).

In dit feestelijke concert laten beide orkesten onder leiding van hun dirigenten Jos van de Braak (Orkest Zuid) en Jacco Nefs (Orkest Orventus) horen dat er in Brabant ruimte is voor ambitieuze projectorkesten.

Orkest Zuid presenteert een Wagner programma met onder andere Ouverture der Fliegende Holländer en Vorspiel und Liebestod uit Tristan und Isolde. Orkest Orventus brengt een programma waarin er een hoofdrol is weggelegd voor het orgel, met onder meer The Power of Rome and the Christian Heart van Percy Grainger en Alleluia! Laudamus Te van Alfred Reed.