Raoul Steffani – bariton

Als een van de meest toonaangevende Nederlandse zangers van zijn generatie, is bariton Raoul Steffani recentelijk geprezen door Opernwelt als “singing fresh and lyrically clear, with a sensitive interpretation, from an intelligent theatrical distance.” Raoul won de Elisabeth Evertsprijs 2016, de Dutch Classical Talent Publieksprijs 2018 en de Grachtenfestivalprijs 2018.

Raoul is zeer actief als liedzanger. Hij is een vaste gast en ambassadeur van het Internationaal Lied Festival Zeist en verschijnt vaak op de nationale Nederlandse radio en televisie. Hij gaf recitals bij o.a. het Koninklijk Concertgebouw en in de Elbphilharmonie Hamburg, de Megaron Concert Hall in Athene, Muziekgebouw aan het IJ, Muziekgebouw Eindhoven, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en Festival Música en Segura in Spanje, in Los Angeles, San Francisco, Parijs, München en Wenen.

Voor zijn debuutalbum Deep in a dream met liedpianist Gerold Huber kreeg hij veel bijval in de internationale pers: “Dit is een exceptioneel goed debuutalbum voor een goed ontwikkelde zanger.” (American Record Guide)

Recente hoogtepunten waren o.a. zijn internationale operadebuut als Ramiro in L’heure espagnole bij de Opéra National de Lyon, zijn artistieke residentie bij het Grachtenfestival Amsterdam 2019 en het Prinsengrachtconcert. Als solist werkte hij met dirigenten als Sir Mark Elder, Vladimir Jurowsky, David Zinman, Sigiswald Kuijken, Ed Spanjaard, Jos van Veldhoven, Anthony Hermus and Enrico Delamboye. Orkesten waarmee hij heeft gewerkt, zijn o.a. het Concertgebouw Kamerorkest, Camerata RCO, Camerata Salzburg, het Radio Filharmonisch Orkest, philharmonie zuidnederland, het Orkest van het Oosten en PHION.

Hij studeerde aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen en bij Xenia Meijer aan de conservatoria van Amsterdam en Tilburg, waar hij summa cum laude afstudeerde. Hij wordt momenteel gecoacht door Margreet Honig. Hij wordt ondersteund door de VandenEnde Foundation en is alumnus van de Heidelberger Frühling Akademie.

Zie ook het interview van OrkestZUID met Raoul Steffani.