Corona-overmacht: EEN UPDATE in mineur

 

Het zijn bizarre omstandigheden en moeilijke tijden voor iedereen. Helaas heeft ook OrkestZuid het aankomende project met het Richard Straussconcert moeten afzeggen. Heel jammer, maar het is niet anders. Eine Alpensinfonie van Richard Strauss beloofde een prachtig muzikaal hoogtepunt te worden, dat in onze gedachten al groeide. We halen er daarom niet definitief een streep door, maar schuiven dit project door naar het voorjaar van 2021 met als nieuwe datum van het concert zaterdag 12 juni 2021, in het vertrouwde Muziekgebouw in Eindhoven.
 
Toch blijven we optimistisch: we willen u graag informeren over de mooie plannen voor betere tijden. Allerlei projecten zijn in ontwikkeling en daarbij werken we samen met partners zoals Orventus, Kempenkoor en BBM.
 
WAT OP HET PROGRAMMA STAAT

 

 

Complementary Colours, OrkestZuid en Orkest Orventus
Zaterdag 10 oktober 2020, 20.00 uur, Muziekgebouw Eindhoven

 

 

Op deze avond ondergaat u een muzikale douche van de twee projectorkesten OrkestZuid en Orkest Orventus. Zij laten u horen hoe mooi en gevarieerd een concert van een symfonisch blaasorkest kan klinken.
OrkestZuid en Orkest Orventus zijn twee sterk verschillende harmonieorkesten in Noord-Brabant, die ieder een zeer duidelijke, eigen identiteit uitdragen. OrkestZuid richt zich vooral op transcripties van symfonisch repertoire, terwijl Orkest Orventus met name origineel repertoire speelt. Een ander verschil is de grootte van de orkesten: OrkestZuid musiceert met gemiddeld 80 musici per project, waaronder slechts tien strijkers, terwijl Orkest Orventus bewust kiest voor een klein en transparant orkest waarin elke stem enkel bezet is, met uitzondering van de klarinetpartijen. Een zeer nadrukkelijk derde onderscheid valt onder de verantwoordelijkheid van de muzikale leiders: de duidelijk verschillende persoonlijkheden en benaderingswijzen van de beide dirigenten - Jos van de Braak en Jacco Nefs – drukken hun stempel op het onmiskenbare verschil in karakter tussen de twee orkesten. Naast verschillen zijn er belangrijke overeenkomsten. Beide orkesten werken op projectbasis, musiceren op hoog niveau en bestaan uit een combinatie van professionele musici en topamateurs. Het concert Complementary Colours wil de verschillende identiteiten van de orkesten voor het voetlicht brengen en daarmee de veelzijdigheid van het harmonieorkest laten horen. OrkestZuid zal een programma brengen waarin Wagner een hoofdrol speelt, en Orkest Orventus zal in zijn programma origineel repertoire voor harmonieorkest en orgel centraal stellen.
 
Programma
Op zaterdag 10 oktober zal Ab Nieuwdorp het concert inleiden. Hij is onder meer bekend als presentator van ´De Klassieken´ op NPO Radio 4.
Voor de pauze hoort u dan Orkest Orventus onder leiding van Jacco Nefs en na de pauze concerteert OrkestZuid onder leiding van Jos van de Braak.
 
Voor het volledig programma verwijzen we door naar onze website www.orkestzuid.nl.

 

 

Congres Complementary Colours
Zondag 11 oktober 2020, 10.00-17.00 uur, Theater Tiliander, Oisterwijk

 

Het concert Complementary Colours vormt een twee-eenheid met het gelijknamige congres dat op zondag 11 oktober 2020 georganiseerd wordt door OrkestZuid en Orkest Orventus in samenwerking met de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM). Dit congres zal in het teken staan van deskundigheidsbevordering van dirigenten en bestuurders van (amateur)muziekverenigingen. Onder meer zal aandacht besteed worden aan de rol van de persoonlijkheid van de dirigent, aan effectief leiderschap en er zal gesproken worden over creatief besturen en teamwork. Het congres vindt plaats in Tiliander Cultuurcentrum Oisterwijk.

 

 

Pieken met Kerst, Kerstconcert 2020 in samenwerking met Kempenkoor
Zaterdag 12 december 2020, 20.15 uur Theater de Schalm in Veldhoven
Zaterdag 19 december 2020 , 20.15 uur, Concertzaal in Tilburg

 

 

Dit jaar geeft OrkestZuid in plaats van een Nieuwjaarsconcert een Kerstconcert: Pieken met Kerst. Dit concert combineert de warme instrumentale klanken van OrkestZuid met de prachtige stemmen van Kempenkoor in een sprankelend kerstconcert. Vele muziekgenres komen voorbij. U beleeft de Notenkraker van Tschaikowsky en de Christmas Carols van Peter Hope. Het complete programma houden OrkestZuid en Kempenkoor nog even geheim. Vast staat dat u verrast zult worden door deze sfeervolle bundeling van muzikaliteit, die samen meer is dan de som der afzonderlijke delen. U geniet van een stemmig kerstconcert in aanloop naar de feestdagen.

 

 

Terugblik Strauss&Strauss

 

We kijken met veel plezier terug naar het goed bezochte Nieuwjaarsconcert Strauss&Strauss afgelopen 12 januari in Tilburg.
Ook dit keer zorgde het optreden van studenten van de Young Musician Academy (YMA) uit Tilburg voor een sfeervolle ontvangst. Het werd een feestelijk concert waarin instrumentale hoogtepunten uit de opera Der Rosenkavalier (1911) van Richard Strauss waren te horen. Een andere climax was de uitvoering van de cyclus Vier letzte Lieder voor sopraan en orkest. De prachtige stem van sopraan Charlotte Janssen werd op serene wijze ondersteund door het grote orkest. Geheel in stijl met een Nieuwjaarsconcert speelde OrkestZUID na de pauze walsen en polka’s van Johann Strauss.

 

 

 

Vrienden van OrkestZuid: samen genieten van muziek

 

Muziek kun je spelen, beluisteren, componeren, arrangeren en improviseren. Je kunt erop dansen, ervan wakker liggen en erbij in slaap vallen. Muziek beleef je. Muziek brengt herinneringen terug, vertelt zonder woorden, roept emoties op, ontspant en inspireert. Maar wat is een orkest zonder publiek? Ook OrkestZuid wil graag haar relatie met het publiek versterken. Op de eerste plaats door prachtige concerten, maar ook door onze actie  Vrienden van…… Door Vriend te worden steunt u OrkestZuid bij het realiseren van haar ambities.
Wilt u Vriend worden van OrkestZuid? Wij verwelkomen u van harte! Bekijk welke speciale behandeling u ontvangt en meld u aan via onze website www.orkestzuid.nl
 
OrkestZuid is altijd op zoek naar sponsoren. Voor bedrijven en instellingen hebben we een aantrekkelijk package ontwikkeld waarin we tal van mogelijkheden bieden om het nuttige met het aangename te verenigen.
Wilt u hier meer over weten, mail dan naar het bestuur van OrkestZuid ter attentie van a.sanders.boots@gmail.com
 
Houd voor meer informatie over onze muzikale activiteiten onze website in de gaten: www.orkestzuid.nl en volg ons op facebook.