OrkestZUID werkt aan toekomstmuziek

 

We, het bestuur van OrkestZUID, hopen dat iedereen in goede gezondheid verkeert en langzaamaan gewend is geraakt aan de vreemde, nieuwe realiteit. Het zijn rare tijden voor ons allemaal, en zeker ook voor de cultuursector. OrkestZUID heeft mooie plannen voor de toekomst….maar wanneer ze gerealiseerd kunnen worden? Dat blijft nog even toekomstmuziek. Door de coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om ons project Complementary Colours samen met Orkest Orventus – dat op 10 oktober gepland stond -tot nader order uit te stellen. Ook een alternatieve invulling is uiteindelijk niet realiseerbaar gebleken.
 
Wat wèl door leek te gaan was het gelijknamig congres Complementary Colours op zondag 11 oktober in Tiliander Cultuurcentrum in Oisterwijk. Helaas hebben we deze week vawege de aangescherpte corona-maatregelen moeten besluiten ook dit congres uit te stellen tot begin volgend jaar.
Dit congres staat in het teken van deskundigheidsbevordering van zowel dirigenten als bestuurders van (amateur)muziekverenigingen. Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM), het Fonds voor Cultuurparticipatie en Verrassende Ontmoetingen.

 

 

 

OrkestZUID is mede-initiatiefnemer van het Complementary Colours-congres. Tjaard Sijpkes, voorzitter a.i., zegt het volgende over de reden waarom een bijdrage geleverd is:

“Persoonlijk vind ik het van groot belang dat we binnen het muzikale speelveld ons maximaal inzetten elkaar te helpen om een brede en stabiele basis te blijven ontwikkelen voor deze prachtige cultuurvorm.
Traditioneel steken wij als muzikanten veel tijd in elkaar helpen beter te musiceren. Maar er schuilen nog veel meer talenten in ieder van ons, zoals talenten die ons allemaal kunnen helpen om onze muziekbeleving professioneler en beter te organiseren. Met het Complementary Colours-congres voor bestuurders brengen we inzichten in leiderschap en in het besturen van muziekgezelschappen naar geïnteresseerde bestuurders die hun kennis en kunde op dit gebied willen verbeteren.”

 

OrkestZuid en Orkest Orventus hebben ieder een welomschreven, eigen identiteit. Het ontwikkelen van ieders unieke identiteit vraagt om een heldere visie en duidelijke keuzes van dirigent en bestuur. Met name de wisselwerking tussen de dirigent als artistiek leider en het bestuur is bepalend. Daarom is er in het bijzonder aandacht voor de persoonlijkheid van de dirigent. Welke rol speelt deze in de interactie met musici en bestuurders? 
 
Er zijn twee programma’s: één met workshops voor bestuurders en één met workshops voor dirigenten. Er is veel belangstelling! Beide programma’s zijn volgeboekt. Blijkbaar is er behoefte aan dergelijke bijeenkomsten.
 
Wie interesse heeft in het programma:
www.orkestzuid.nl
Facebook Event
de website van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen

 

 

Terugblik

 

Gelukkig kijken we met veel plezier – en met een tikkeltje heimwee, of ‘muziekhonger’ naar analogie van ‘huidhonger’ in de strijd om corona-neologismen - terug op ons geslaagde jubileumconcert vorig jaar mei en het nieuwjaarsconcert begin 2020. Prachtige concerten met volle zalen!

 

 

 

 

Toekomstmuziek

 

Vooruitkijken is lastig. Aan het eind van het jaar stond Pieken met Kerst in samenwerking met Kempenkoor gepland, in Veldhoven en Tilburg. Helaas kan een gezamenlijk optreden in deze tijd niet doorgaan. We hebben gezocht naar een alternatief maar gelet op de beperkte mogelijkheden nu is het niet mogelijk om een vorm te vinden die past bij de ambitie en eigenheid van OrkestZUID.  We kijken uit naar de Alpensymfonie op 12 juni 2021 in Eindhoven. Hopelijk kunnen we dit prachtig concert wel uitvoeren. Uiteraard houden we u op de hoogte. Zie ook onze website www.orkestzuid.nl
 

 

 

VRIENDEN VAN  OrkestZUID

 

Juist in deze moeilijke tijd zijn Vrienden van…. enorm belangrijk voor OrkestZUID.
We dragen symfonische blaasmuziek uit als een volwassen en zelfstandige kunstvorm die voor iedereen toegankelijk is. De komende jaren gaat OrkestZUID op zoek naar het ‘integrale ervaringspotentieel van muziek’. Dat klinkt duurder dan het is: met potentieel wordt bedoeld dat muziek meer met ons kan doen dan alleen prachtig uitvoeren en heerlijk luisteren. De komende jaren gaan we dit concretiseren.
Dat kan een orkest niet zonder publiek, noch Vrienden van. We willen een (online) community vormen met en voor onze relaties. Daar werken we hard aan.
OrkestZUID wil juist in deze tijd  haar banden versterken met de musici, de luisteraars online of offline en contacten uit de culturele sector en het bedrijfsleven. In de eerste plaats doen we dat doorgaans door prachtige concerten te geven, daarnaast spelen onze trouwe Vrienden van…… een eerste viool. Door Vriend te worden steunt u OrkestZUID bij het realiseren van haar ambities, vernieuwingen en aanpassingen in deze coronamaanden.
Wilt u Vriend worden? OrkestZUID verwelkomt u van harte! Bekijk hoe u in de watten wordt gelegd en meld u aan via onze website www.orkestzuid.nl
 
OrkestZUID is altijd op zoek naar sponsoren. Voor bedrijven en instellingen hebben we een aantrekkelijk pakket met muzikale mogelijkheden ontwikkeld waarin we u tal van nuttige en aangename keuzes voorleggen.
Wilt u hier meer over weten, mail dan naar het bestuur van OrkestZUID ter attentie van a.sanders.boots@gmail.com
 
Laat onze muziek geen toekomstmuziek blijven!