We gaan weer samen musiceren

 

Als gevolg van Corona is het lang stil geweest rond OrkestZUID.
Een enkele nieuwsbrief bracht een teken van leven. Het einde van deze Generale Pauze lijkt nu in zicht en we gaan ervan uit dat we in het najaar ons eerste post-corona-project kunnen uitvoeren. Bestuur, dirigent en musici zijn daar superblij mee en alle muziekliefhebbers ongetwijfeld ook. Het zal in september een bijzonder project zijn, in een kleine ensemblebezetting. De uitnodigingen om deel te nemen zijn al verstuurd en de zalen zijn geregeld. Het wordt een betoverend programma met als rode draad de Symphonies of Winds Instruments van Igor Stravinsky.

 

 

 

SYMPHONIES OF WINDS

 

Zaterdag 2 oktober 2021, 20.15 uur, Lidwinakerk in Best
Zaterdag 9 oktober 2021, 20.15 uur, Het Cenakel in Tilburg

 

Symphonies of Winds is opgetrokken rond een van de meest iconische werken voor blazers: Strawinsky’s Symphonies of Wind Instruments.
Igor Strawinsky (1882–1971) componeerde dit in 1920 ter nagedachtenis aan Claude Debussy, die in 1918 was overleden. In 1947 maakte hij een gereviseerde versie die nu door OrkestZUID wordt uitgevoerd.
Naast dit prachtige werk zal een tweede ‘Symphonies of Winds’ worden uitgevoerd, gecomponeerd door de Bredase componist Daan Manneke (1939). Hij componeerde dit in 1997 op zijn beurt als een hommage aan zijn leermeester Ton de Leeuw en Igor Strawinsky.
Tevens wordt door een saxofoonkwartet het werk Syrinx van Daan Manneke uitgevoerd.
 
Brabant kent inmiddels een traditie van opdrachten voor blazers en blaasorkesten.
Het werk van Daan Manneke werd gecomponeerd in opdracht de Stichting Nieuwe Muziek Brabant en kan zeker in dat perspectief als cultureel Brabants erfgoed worden gezien.
 
Beide Symphonies of Winds zijn gecomponeerd voor 23 blazers. Deze uitgebreide blazerssectie van het symfonieorkest bestaat uit 3 fluiten, 3 hobo’s, 3 Klarinetten, 3 fagotten, 4 hoorns, 3 trompetten, 3 trombones en 1 tuba. Een concert dus met een kleine ensemblebezetting.
 
Voor dit project heeft OrkestZUID bovendien een opdracht gegeven aan een jonge componist, Jasper de Bock, om een werk te componeren voor dezelfde kleine bezetting en daarin op geheel eigen wijze voort te borduren op de composities van Igor Strawinsky en Daan Manneke.
 
Compositieopdrachten
Eerder gaf OZ opdrachten aan jonge Brabantse compositietalenten als Loes Reiling, Matthias van Nispen en Steven Henry. Ook werd in een project rond de componist Messiaen samengewerkt met de compositieklas van het Fontys-conservatorium. Drie studenten baseerden hun muzikale werken op het toonaangevende Déserts van Olivier Messiaen.
Ook de internationaal bekende componiste Monique Krüs ontving een opdracht van OrkestZUID. Deze resulteerde in de cantate Grief of Gravity.
 
Muzikale beleving van kleine en grote bezetting complementair
Projecten in kleine ensemblebezetting vullen orkestprojecten in grote bezetting aan als speerpunten in de visie van OrkestZUID om flexibel en veelzijdig te opereren.
Voor musici zijn deze ensembleprojecten extra uitdagend omdat deze setting voortdurend individuele alertheid en intensiteit vereist, terwijl in de grotere orkestsetting deze elementen elkaar afwisselen.
 
Het publiek krijgt bij deze ensembleprojecten de mogelijkheid om OrkestZUID buiten de gangbare concertzalen te ontmoeten. Dit keer hebben we gekozen voor een oud kloostergebouw, het Cenakel in Tilburg (http://www.cenakel.nl/ en de Lidwinakerk in Best https://www.lidwinakerk.nl/).

 

 

Achter de schermen in coronatijd


Het leek stil rond OrkestZUID in de achterliggende, bizarre periode, maar er is hard gewerkt. Het activiteitenplan voor de periode 2020-2024 is ontwikkeld en ingediend bij de provincie voor subsidie. Ook is de organisatie verbeterd en zijn nieuwe relaties aangegaan. De Raad van Advies is uitgebreid met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. De artistieke commissie is versterkt met een nieuwe voorzitter en meer musici zijn betrokken bij de uitvoerende taken, waardoor de betrokkenheid bij OrkestZUID is versterkt.

 

 

Onze plannen


De focus komt de komende jaren te liggen op het verbinden van musici en publiek aan OrkestZUID. Daarbij willen we inzetten op allerlei invloedssferen die de muziek ons biedt. Muziek heeft op iedereen zijn uitwerking: muziek kan ons openstellen, muziek verbindt, emotioneert. Muziek kan stress verminderen, concentratie verhogen, creativiteit vergroten, empathisch vermogen verbeteren en zelfs pijn verminderen. Al deze effecten vatten we samen onder de noemerintegraal ervaringspotentieel van muziek. De komende jaren gaat OrkestZUID dit concretiseren entot uiting brengen in onze concerten.

 

 

 

Concertagenda (zie ook www.orkestzuid.nl)

 

SYMPHONIES OF WINDS
Zaterdag 2 oktober 2021, 20.15 uur, Lidwinakerk in Best
Zaterdag 9 oktober 2021, 20.15 uur, Het Cenakel in Tilburg

 

 

KERSTCONCERT ‘CLASSICAL CHRISTMAS’
Zondag 19 december 2021, Concertzaal Tilburg
Solist: Raoul Steffani, bariton
 
Dit jaar geen Nieuwjaarsconcert, maar een klassiek Kerstconcert.
Het kerstfeest bezorgt veel componisten inspiratie. OrkestZUID heeft een keuze gemaakt uit sfeervolle kerstmuziek van componisten als Johannes Brahms, Edvard Grieg, Richard Strauss en Pjotr I. Tschaikowsky. Van de laatste staat een grote suite uit het kerstballet de Notenkraker op het programma. In deze fonkelnieuwe bewerking hoort u naast de bekendere delen een aantal nieuwe, voor harmonieorkest bewerkte, delen. En uiteraard zal een selectie van internationale kerstliederen niet ontbreken: onder andere het Engelse The First Noel, het Duitse O Tannenbaum en het wereldberoemde Franse lied Cantique de Noël.
 
Een groot deel van de uit te voeren werken zijn door Jos van de Braak speciaal voor dit concert voorzien van een arrangement dat toegesneden is op de musici van OrkestZUID.

 

Raoul Steffani trad tijdens zijn studie aan het Tilburgs conservatorium regelmatig met OrkestZUID op, onder andere in nieuwjaarsconcerten en de theaterproductie Die Fledermaus.
Inmiddels is hij een nationale bekendheid en staat hij aan het begin van een internationale carrière.
Raoul, OrkestZUID en dirigent Jos van de Braak verheugen zich op deze hernieuwde samenwerking.
Reis mee op deze afwisselende, muzikale trein door het Winter Wonderland van de kerstmuziek. Samen met bariton Raoul Steffani en OrkestZUID beleeft u een sfeervolle opmaat naar de kerstdagen.

 

 

EINE ALPENSINFONIE
Zaterdag 18 juni 2022, Muziekgebouw in Eindhoven

Dit jaar hebben we deze prachtige muzikale Alpenreis vanwege de Coronamaatregelen voor de tweede keer moeten annuleren. Maar nu staat hij gepland op 18 juni 2022!

 

 

 

COMPLEMENTARY COLOURS           OrkestZUID en Orventus
Zaterdag 8 oktober 2022, Muziekgebouw in Eindhoven

OrkestZUID en Orkest Orventus zijn twee unieke en uitermate verschillende harmonieorkesten in Noord-Brabant. Beide hebben een zeer duidelijke, eigen identiteit. OrkestZUID richt zich vooral op transcripties van symfonisch repertoire, terwijl Orkest Orventus met name orgineel repertoire voor harmonieorkesten speelt. Natuurlijk staan er ook twee verschillende persoonlijkheden op de dirigentenbok: voor OrkestZUID is dat Jos van de Braak en Jacco Nefs leidt Orkest Orventus.
Complementary Colours zet de verschillende identiteiten van de orkesten genuanceerd neer in klank en kleur, en laat u daardoor de veelzijdigheid van het harmonieorkest beleven op een heel eigen en persoonlijke manier.
OrkestZUID voert een programma uit met componist Richard Wagner in de hoofdrol, Orkest Orventus brengt repertoire waarin het orgel centraal staat.

 

 

In de herhaling: subsidie van de provincie
Voor OrkestZUID is 2021 veelbelovend gestart: de provincie Noord-Brabant heeft de subsidieaanvraag voor de komende vier jaar goedgekeurd. Dat is fantastisch nieuws. De beoordelingscommissie was zeer positief over onze ambitie om in te zetten op de belevingsmogelijkheden van muziek. De artistieke, inhoudelijke kwaliteit van de plannen werd als uitstekend beoordeeld. De totale beoordeling leidde tot de vierde plaats in de ranking van 37 aanvragen. We zijn trots en blij dat we hiermee een financiële basis hebben om onze ambities waar te gaan maken.

 

 

VRIENDEN VAN  OrkestZUID
We zijn superblij met de hernieuwde subsidie van de provincie, waarvoor we hard gewerkt hebben. Daarnaast rekenen we graag op de steun van grote aantallen Vrienden van…. Zij blijven van grote waarde voor de verbindende relaties binnen en buiten OrkestZUID. Ons orkest kan niet zonder publiek, en ook niet zonder onze Vrienden van. We willen een community vormen mèt en voor onze relaties, online en offline. Daar werken we met grote inzet aan. Juist in deze tijd streeft OrkestZUID ernaar zijn banden te versterken met de musici, de luisteraars online of offline, en met contacten uit de culturele sector en het bedrijfsleven. In de eerste plaats doen we dat doorgaans door prachtige concerten te geven, en ten tweede spelen onze trouwe Vrienden van…… hierbij een voorname rol.
Door Vriend te worden steunt u OrkestZUID bij het realiseren van haar ambities, vernieuwingen en aanpassingen, en helpt u ons de coronatijd door te komen.
Wilt u Vriend worden? OrkestZUID verwelkomt u van harte! Bekijk op de website hoe u in de watten wordt gelegd en meld u ook aan via onze website www.orkestzuid.nl
 
Sponsoren gezocht
OrkestZUID is altijd op zoek naar sponsoren. Speciaal voor bedrijven en instellingen hebben we een aantrekkelijk pakket met muzikale mogelijkheden ontwikkeld, waarin we u tal van nuttige en aangename keuzes voorleggen.
Wilt u hier meer over weten, mail dan naar het bestuur van OrkestZUID ter attentie van a.sanders.boots@gmail.com