KERSTCONCERT ‘CLASSICAL CHRISTMAS’ KAN DOORGAAN!

 


Voor zover op dit moment bekend is, mogen de activiteiten in de culturele sector doorgaan, uiteraard met toegangscontrole op de QR-code en met vaste zitplaatsen. Er wordt volop gerepeteerd voor dit concert. Dit betekent dat we kunnen gaan genieten van een fantastisch en sfeervol Kerstconcert. Dus noteer:
 
Zondag 19 december 2021, 14.30 uur Concertzaal Tilburg
Met als solist: Raoul Steffani, bariton
 

 

Het kerstfeest inspireert veel musici, vooral songwriters en componisten. OrkestZUID heeft een keuze gemaakt uit karaktervolle kerstmuziek van de componisten Johannes Brahms, Edvard Grieg, Richard Strauss en Pjotr I. Tschaikowsky. Van de laatste staat een grote suite uit het kerstballet de Notenkraker op het programma. In deze fonkelnieuwe bewerking hoort u naast de bekendere delen een aantal nieuwe, voor harmonieorkest bewerkte, delen. En uiteraard hoort u een selectie van internationale kerstliederen, onder andere het Engelse The First Noel, het Duitse O Tannenbaum en het wereldberoemde Franse lied Cantique de Noël.
 
Een groot deel van de uit te voeren werken zijn door Jos van de Braak speciaal voor dit concert voorzien van een arrangement dat toegesneden is op de musici van OrkestZUID.

 

 

Speciaal tarief
We hebben voor dit concert een speciaal tarief vastgesteld omdat we zoveel mogelijk belangstellenden in deze, toch wat ongemakkelijke tijden, een extra lichtpunt willen laten beleven. De prijs voor een toegangskaart is  €18,50 voor volwassenen en €10,- voor kinderen en jeugd.
Kaarten zijn te bestellen via onze website www.orkestzuid.nl
Of via www.schouwburgconcertzaaltilburg.nl

 

Raoul Steffani trad tijdens zijn studie aan het Tilburgs conservatorium regelmatig met OrkestZUID op, onder andere in nieuwjaarsconcerten en de theaterproductie Die Fledermaus.
Inmiddels is hij een nationale bekendheid en staat hij aan het begin van een internationale carrière.
Raoul Steffani, OrkestZUID en dirigent Jos van de Braak hebben zich verheugd op deze hernieuwde samenwerking en genieten van de voorbereiding.
 
Beleef de kerstsfeer
Reis mee met onze afwisselende, muzikale arrenslee door het Winter Wonderland van de kerstmuziek. Samen met bariton Raoul Steffani en OrkestZUID beleeft u een lichtvoetige opmaat naar de kerstdagen, daar draagt vooral de balletsuite uit  de Notenkraker aan bij.

 

Muziek, en zeker Kerstmuziek, heeft onbetwist op iedereen zijn uitwerking. Samen dit concert te beleven, schept verbondenheid met elkaar. Het ervaringspotentieel van muziek kan enorm groot zijn. OrkestZUID zal ongetwijfeld, en zeker met medewerking van Raoul als solist, bij het publiek een kerstmisgevoelige snaar weten te raken.

 

 

TERUGBLIK : Het concert SYMPHONIES OF WINDS
Symphonies of Winds was een project met semi-professionele allure, gezien het hoge artistieke niveau en de complexiteit van de muziek. Een programma dat bestond uit vier werken: Symphonies of Winds (Strawinsky), Symphonies of Winds (Manneke), Syrinx (Manneke) en Windwervelingen (De Bock). Ieder werk zijn eigen sfeer, maar allen gekenmerkt door het moderne geluid. Bovendien bleef het project niet beperkt tot de uitvoeringen: de jonge componist Jasper de Bock (18, uit Best) was bij vele repetities aanwezig, deelde zijn visie op zijn compositie en kon zo zijn geesteskind begeleiden bij de groei naar haar uiteindelijke vorm. Gerenommeerd componist Daan Manneke (81) bezocht ook een repetitie en gaf de musici tips en het achtergrondverhaal bij zijn composities. Bovendien schreef Manneke een brief aan het publiek: deze brief gaf het publiek een unieke kijk in de context van de compositie en in de gedachtes van de componist.
Al met al leverde OrkestZUID een project van artistieke diepgang, in verbinding met een jonge componist uit de regio en een van Nederlands bekendste levende componisten. Een bijzondere ervaring voor zowel het publiek, als de musici en de betrokken componisten.
 
“ wat een indrukwekkend programma; ik vond het een beleving om dit concert mee te maken.”
(bezoeker Cenakel Tilburg)

 

 

 

Concertagenda (zie ook onze website www.orkestzuid.nl)

 

 

EINE ALPENSINFONIE
Zaterdag 18 juni 2022, Muziekgebouw in Eindhoven

Dit jaar hebben we deze indrukwekkende, muzikale Alpenreis wegens Corona voor de tweede keer geannuleerd. Nu staat hij gepland op 18 juni 2022. Duimen maar!

 

 

 

COMPLEMENTARY COLOURS           OrkestZUID en Orventus
Zaterdag 8 oktober 2022, Muziekgebouw in Eindhoven

OrkestZUID en Orkest Orventus zijn twee unieke en uitermate verschillende harmonieorkesten in Noord-Brabant. Beide hebben een zeer duidelijke, eigen identiteit. OrkestZUID richt zich vooral op transcripties van symfonisch repertoire, terwijl Orkest Orventus met name orgineel repertoire voor harmonieorkesten speelt. Natuurlijk staan er ook twee verschillende persoonlijkheden op de dirigentenbok: voor OrkestZUID is dat Jos van de Braak en Jacco Nefs leidt Orkest Orventus.
Complementary Colours zet de verschillende identiteiten van de orkesten genuanceerd neer in klank en kleur, en laat u daardoor de veelzijdigheid van het harmonieorkest beleven op een heel eigen en persoonlijke manier.
OrkestZUID voert een programma uit met componist Richard Wagner in de hoofdrol, Orkest Orventus brengt repertoire waarin het orgel centraal staat.

 

 

MAHLER!
Zaterdag 3 juni 2023, Muziekgebouw Eindhoven
Dirigent: Jos van de Braak
Sopraan: Charlotte Janssen

Dit concert is een traktatie voor liefhebbers van Mahler en grootse, aangrijpende emoties. Sopraan Charlotte Janssen zingt voor de pauze liederen uit ‘des Knaben Wunderhorn’. De liederen zijn Mahlers’ muzikale bewerkingen van laat-middeleeuwse Duitse volksliedteksten die verzameld zijn door twee Duitse dichters begin 18e eeuw. Oorspronkelijk componeerde Mahler ze voor zang en piano. Dirigent Jos van de Braak is de arrangeur van deze bijzondere uitvoering voor de bezetting van OrkestZuid.

 

 

VRIENDEN VAN  OrkestZUID
We zijn superblij met de verlengde subsidie van de provincie, waarvoor we hard gewerkt hebben. Daarnaast rekenen we graag op de steun van grote aantallen Vrienden van…. Zij blijven van grote waarde voor de verbindende relaties binnen en buiten OrkestZUID. Ons orkest kan niet zonder publiek, en ook niet zonder onze Vrienden van. We willen een community vormen mèt en voor onze relaties, online en offline. Daar werken we met grote inzet aan. Juist in deze tijd streeft OrkestZUID ernaar zijn banden te versterken met de musici, de luisteraars online of offline, en met contacten uit de culturele sector en het bedrijfsleven. In de eerste plaats doen we dat doorgaans door prachtige concerten te geven, en ten tweede spelen onze trouwe Vrienden van…… hierbij een voorname rol.
Door Vriend te worden steunt u OrkestZUID bij het realiseren van haar ambities, vernieuwingen en aanpassingen, en helpt u ons de coronatijd door te komen.
Wilt u Vriend worden? OrkestZUID verwelkomt u van harte! Bekijk op de website hoe u in de watten wordt gelegd en meld u ook aan via onze website www.orkestzuid.nl
 
Ook bedrijven kunnen Vriend worden
OrkestZUID is altijd op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zijn in cultuur en in het bijzonder in muziek.  Speciaal voor bedrijven en instellingen hebben we een aantrekkelijk pakket met muzikale mogelijkheden ontwikkeld, waarin we u tal van nuttige en aangename keuzes voorleggen.
Wilt u hier meer over weten, mail dan naar het bestuur van OrkestZUID ter attentie van a.sanders.boots@gmail.com