DRIEMAAL IS SCHEEPSRECHT:
UITGESTELDE PREMIÈRE EINE ALPENSINFONIE
Zaterdag 18 Juni, EindhovenAls iets twee keer niet gelukt is, lukt het de derde keer vast wel. Vol goede moed gaan we ervanuit dat de indrukwekkende, muzikale Alpenreis dit jaar doorgaat. Zoals altijd is het een artistiek uitdagend project met een orkest dat uit maar liefst honderd musici bestaat!
 

 

EINE ALPENSINFONIE – een muzikale confrontatie met de natuur
 
Tijdens dit concert voert OrkestZUID u mee met de ALPENSINFONIE van Richard Strauss. Een wonderbaarlijk klankbeeld van een trektocht door de bergen wordt u voorgeschoteld. Onderweg biedt de muziek vergezichten, doorkijkjes en plotseling opdoemende natuurverschijnselen; u voelt de warme stralen van een zonsopgang, de druppels van een waterval, u ruikt de bloeiende weiden, hoort zeer waarschijnlijk het geschel van koeienbellen, ervaart vochtige ochtendmistvlagen, en u verkeert zelfs even in een levensgevaarlijke onweersstorm.
 
HOORNCONCERT no. 1 in es majeur
Om ons allemaal in de juiste stemming te brengen, zal Jasper de Waal samen met OrkestZUID voorafgaande aan deze virtuele natuurreis het eerste hoornconcert van diezelfde Richard Strauss spelen. Richard Strauss (1864-1949) groeide letterlijk op met hoornklanken. Zijn vader Franz Strauss was meer dan veertig jaar de eerste hoornist in het Münchner Hoforchester. Als kind nam Richard gretig alle muziek in zich op. Hij was nog maar 18 jaar oud toen hij zijn eerste hoornconcert componeerde.

 

Jasper de Waal is oud-solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2012 verliet Jasper het KCO en sinds die tijd is hij solo hoornist van het Chamber Orchestra of Europe. Jasper ging daarnaast directie lessen volgen bij Maestro Jan Stulen. Inmiddels combineert Jasper die 2 disciplines met veel succes in Binnen- en buitenland. 
Hij combineerde dirigeren en soleren bij onder anderen:Daejeon Philharmonic Orchestra, Helsinki Sinfonietta en Orkest van het Oosten. 

Jasper is hoofdvak docent Hoorn aan het Conservatorium van Amsterdam en chef dirigent van Caecilia Camerata en het VU-Kamerorkest. 
 

 

De beide laatromantische composities van de Duitse Strauss staan uiteraard onder de bezielende, muzikale leiding van dirigent Jos van de Braak.
 
De voorbereidingen zijn afgerond, de repetities zijn begonnen. OrkestZUID heeft er hoorbaar zin in. Gaat u mee met OrkestZUID op ontdekkingstocht, samen de natuur in, ervaren wat muziek met ons, en voor ons, kan doen?Kaarten
Kaarten voor het concert op Zaterdag 18 juni, 20.15 uur kunnen worden besteld via onze website www.orkestzuid.nl  of direct bij het muziekgebouw Eindhoven www.muziekgebouweindhoven.nl
De prijs voor volwassenen is €22,50. Voor jongeren tot 18 jaar slechts €10,-
 

 

 

NATUURWANDELINGEN – muziek ervaren in de natuur
 
OrkestZUID biedt in de weken voorafgaande aan dit bedrieglijk levensechte concert de mogelijkheid om onder sportieve, professionele begeleiding de natuur werkelijk in te gaan en ter plekke de muziek te beleven en ervan te genieten. Een betere voorbereiding op het concert van 18 juni is er niet!
 
Wandelingen met uitleg zullen voor grotere groepen onder leiding van een gids worden aangeboden. Ook andere, speciale muziekwandelingen in kleine groepjes in de natuur, en onder professionele begeleiding, zijn mogelijk (zie www.puur-mindfulness.nl/music-walk). Iedereen die geïnteresseerd is, kan zich alvast opgeven via de website: www.orkestzuid.nl/contactinformatie
 
Ervaringspotentieel van muziek
OrkestZUID heeft een meerjarig programma ontwikkeld waarin we het ervaringspotentieel van muziek uitdiepen. De natuurwandelingen zijn hier een onderdeel van. We weten allemaal dat muziek ons blij of verdrietig kan maken, ons kan laten dansen, dat muziek ons rustig kan maken en zelfs tot kalmte dwingen, soms brengt muziek ons dichterbij onszelf. Wetenschappelijk wordt onderzocht hoe muziek ons kan helpen stress te verlagen en pijn te verminderen.
 
Het bovenstaande programma Een muzikale ervaring in de natuur is onderdeel van deze programmareeks onder de noemer Ervaringspotentieel van muziek van OrkestZUID.

 

 

HOORNDAG 14 mei 2022, conservatorium Tilburg
 
Speciaal voor hoornisten organiseert het Nederlands Hoornisten Genootschap (NHG) op 14 mei een Hoorndag in samenwerking met OrkestZUID. Een unieke dag waarop hoornisten uit het hele land elkaar ontmoeten. Er zal volop gelegenheid zijn om samen te spelen en ervaringen uit te wisselen. Dé kans om met bekende hoornisten zoals Jasper de Waal de noten te kraken en deel te nemen in het Fern-Orkester voor de Alpensinfonie van OrkestZUID. Deze Hoorndag vindt plaats in het conservatorium van Tilburg. (www.hoornistengenootschap.nl/agenda/event/1973-hoorndag-tilburg)
Alle deelnemers aan de Hoorndag op 14 mei krijgen een toegangsbewijs voor het concert Eine Alpensinfonie van OrkestZUID op zaterdag 18 juni in Eindhoven.
 

 

 

Concertagenda (zie ook onze website www.orkestzuid.nl)

 

 

COMPLEMENTARY COLOURS           OrkestZUID en Orventus
Zaterdag 8 oktober 2022, 20.00 uur, Muziekgebouw Eindhoven

OrkestZUID en Orkest Orventus zijn twee unieke en uitermate verschillende harmonieorkesten in Noord-Brabant. Beide hebben een zeer duidelijke, eigen identiteit. OrkestZUID richt zich vooral op transcripties van symfonisch repertoire, terwijl Orkest Orventus met name orgineel repertoire voor harmonieorkesten speelt. Natuurlijk staan er ook twee verschillende persoonlijkheden op de dirigentenbok: voor OrkestZUID is dat Jos van de Braak en Jacco Nefs leidt Orkest Orventus.
Complementary Colours zet de verschillende identiteiten van de orkesten genuanceerd neer in klank en kleur, en laat u daardoor de veelzijdigheid van het harmonieorkest beleven op een heel eigen en persoonlijke manier.
OrkestZUID voert een programma uit met componist Richard Wagner in de hoofdrol, Orkest Orventus brengt repertoire waarin het orgel centraal staat.

 

 

CLASSICAL CHRISTMAS
Zondag 18 december 2022, 14.30 uur, Concertzaal Tilburg
 
OrkestZUID onder leiding van Jos van de Braak
Solist: Raoul Steffani, bariton
 
Het kerstfeest is altijd een inspiratiebron voor kunstenaars en componisten. Voor wie niet, eigenlijk?
Bariton Raoul Steffani zingt samen met OrkestZUID een middag lang sfeervolle kerstmuziek van componisten als Johannes Brahms, Edvard Grieg, Richard Strauss en Pjotr Tschaikowsky.
Hij geeft hiermee blijk van zijn voorliefde voor het Scandinavische en Duitse (kerst)liedrepertoire.
Van Tschaikowsky staat de bekende suite uit het kerstballet de Notenkraker op het programma. In deze fonkelnieuwe bewerking herkent u de oorspronkelijke delen en ontdekt u daarnaast een aantal nieuw bewerkte delen voor harmonieorkest.
Uiteraard schitteren solist en orkest ook in een selectie van internationale kerstliederen: u hoort onder andere het Engelse The First Noël, het Duitse O Tannenbaum en het wereldberoemde Franse lied Cantique de Noël.
Ga mee in deze sfeervolle arrenslee door het Winter Wonderland van de kerstmuziek.

Raoul Steffani trad tijdens zijn studie aan het Tilburgs conservatorium regelmatig op met OrkestZUID in nieuwjaarsconcerten en in de theaterproductie Die Fledermaus. Inmiddels is hij een nationale bekendheid en staat hij aan het begin van een internationale carrière.
 
Jos van de Braak heeft een groot deel van de uit te voeren werken speciaal voor dit concert voorzien van een arrangement dat toegesneden is op de bijzondere instrumentale samenstelling van OrkestZUID.

 

 

MAHLER!
Zaterdag 17 juni 2023, 20.15 uur, Muziekgebouw Eindhoven
Dirigent: Jos van de Braak
Sopraan: Charlotte Janssen

Dit concert is een traktatie voor liefhebbers van Mahler en grootse, aangrijpende emoties. Sopraan Charlotte Janssen zingt voor de pauze liederen uit ‘des Knaben Wunderhorn’. De liederen zijn Mahlers’ muzikale bewerkingen van laat-middeleeuwse Duitse volksliedteksten die verzameld zijn door twee Duitse dichters begin 18e eeuw. Oorspronkelijk componeerde Mahler ze voor zang en piano. Dirigent Jos van de Braak is de arrangeur van deze bijzondere uitvoering voor de bezetting van OrkestZuid.

 

 

VRIENDEN VAN  OrkestZUID
We zijn superblij met de verlengde subsidie van de provincie, waarvoor we hard gewerkt hebben. Daarnaast rekenen we graag op de steun van grote aantallen Vrienden van…. Zij blijven van grote waarde voor de verbindende relaties binnen en buiten OrkestZUID. Ons orkest kan niet zonder publiek, en ook niet zonder onze Vrienden van. We willen een community vormen mèt en voor onze relaties, online en offline. Daar werken we met grote inzet aan. Juist in deze tijd streeft OrkestZUID ernaar zijn banden te versterken met de musici, de luisteraars online of offline, en met contacten uit de culturele sector en het bedrijfsleven. In de eerste plaats doen we dat doorgaans door prachtige concerten te geven, en ten tweede spelen onze trouwe Vrienden van…… hierbij een voorname rol.
Door Vriend te worden steunt u OrkestZUID bij het realiseren van haar ambities, vernieuwingen en aanpassingen, en helpt u ons de coronatijd door te komen.
Wilt u Vriend worden? OrkestZUID verwelkomt u van harte! Bekijk op de website hoe u in de watten wordt gelegd en meld u ook aan via onze website www.orkestzuid.nl
 
Ook bedrijven kunnen Vriend worden
OrkestZUID is altijd op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zijn in cultuur en in het bijzonder in muziek.  Speciaal voor bedrijven en instellingen hebben we een aantrekkelijk pakket met muzikale mogelijkheden ontwikkeld, waarin we u tal van nuttige en aangename keuzes voorleggen.
Wilt u hier meer over weten, mail dan naar het bestuur van OrkestZUID ter attentie van a.sanders.boots@gmail.com