LAATSTE KANS
Voor wie nog geen kaarten heeft voor:

EINE ALPENSINFONIE -
een muzikale ervaring van de natuur
Zaterdag 18 juni 2022, 20:15u, Muziekgebouw Eindhoven

 


Tijdens dit concert voert OrkestZUID u mee met de ALPENSINFONIE van Richard Strauss (1864-1949). Uw oren krijgen een levendig klankbeeld van een trektocht door de bergen te ervaren. Daarin herkent u als het goed is schilderachtige vergezichten, doorkijkjes en plotselinge natuurverschijnselen; u voelt de warme stralen van een zonsopgang, de druppels van een waterval, u ruikt de bloeiende weiden, hoort zeer waarschijnlijk het geschel van koeienbellen, ervaart vochtige ochtendmistvlagen, en u verkeert zelfs even in een levensgevaarlijke onweersstorm.

Kijk voor de aankondiging van dit concert ook op KlankWijzer: OrkestZUID beklimt de top.

 

Programma
Voor de pauze speelt Jasper de Waal het eerste hoornconcert van diezelfde Richard Strauss. Oud-solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest De Waal is onze (inter)nationale topper op de hoorn en een voordrachtskunstenaar  pur sang.
Na de pauze zal OrkestZUID met de genoemde  Alpensinfonie de toppen van haar kunnen gaan beklimmen en u een uur lang betoveren en meevoeren met bevlogen en beeldend orkestspel.
De beide, laatromantische composities van de Duitse Strauss staan vanzelfsprekend onder de enthousiaste, muzikale leiding van dirigent Jos van de Braak.
 
Kaarten
Kaarten voor het concert op 18 juni kunnen worden besteld via onze website
www.orkestzuid.nl  of direct bij het muziekgebouw Eindhoven www.muziekgebouweindhoven.nl
De prijs voor volwassenen is €22,50. Voor jongeren tot 18 jaar slechts €10,00

HOORNCONCERT no. 1 in es majeur
Om ons in Richard Strauss-stemming te brengen, zal Jasper de Waal samen met OrkestZUID Strauss’ eerste hoornconcert spelen. Richard groeide letterlijk op met hoornklanken. Zijn vader Franz Strauss was meer dan veertig jaar de eerste hoornist in het Münchner Hoforchester. Als kind nam Richard alle muziek gretig in zich op. Hij was pas 18 jaar oud toen hij zijn eerste hoornconcert componeerde. Hij heeft ook een tweede hoornconcert gecomponeerd op negenenzeventigjarige leeftijd.

 

Jasper de Waal is oud-solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). In 2012 verliet hij het KCO en sinds die tijd is hij solo-hoornist van het Chamber Orchestra of Europe. Jasper ging daarnaast directielessen volgen bij Maestro Jan Stulen. Inmiddels combineert Jasper beide disciplines met veel succes in binnen- en buitenland. Hij combineerde dirigeren en soleren bij onder anderen:Daejeon Philharmonic Orchestra, Helsinki Sinfonietta en Orkest van het Oosten.
Jasper is hoofdvakdocent Hoorn aan het Conservatorium van Amsterdam en chef dirigent van Caecilia Camerata en het VU-Kamerorkest.

 

EINE ALPENSINFONIE IN LIDWINAKERK IN BEST
 
Als opwarmer voor het concert op 18 junis is Eine Alpensinfonie op zaterdag 11 juni uitgevoerd in Best in het kader van het programma Lidwina in Concert.

Hier enkele impressiefoto's van dit concert.

 

 

ERVARINGSPOTENTIEEL VAN MUZIEK en wat ermee bedoeld wordt
OrkestZuid heeft een meerjarig programma ontwikkeld waarin het ervaringspotentieel van muziek veel aandacht krijgt. Wat is dat, ervaringspotentieel van muziek? ‘Potentieel’ betekent dat iets in aanleg aanwezig is. ‘Ervaringspotentieel van muziek’ verwijst dan naar hoe musici en luisteraars de muziek ervaren. Dus: hoe beleeft u op 18 juni onze muziek?
 
Dat is voor iedereen anders. We weten allemaal dat muziek ons blij kan maken en dat we graag naar festivals gaan om plezier te hebben en te dansen. Muziek kan ons ook rustig maken, soms weemoedig en zelfs verdrietig. Muziek kan ons dichter bij onszelf brengen als we dat toelaten. Wetenschappelijk wordt onderzocht hoe muziek ons kan helpen stress te verlagen en pijn te verminderen. Muziek kan grote groepen mensen verbinden. Muziek representeert een taal die we allemaal lijken te verstaan. In de projecten proberen we iedere keer een element van dit ervaringspotentieel van muziek uit te diepen.
 
In dit Richard Strauss-project met de speels ontluikende, muzikale lenigheid in het eerste hoornconcert van de jonge Richard en de machtige Alpensinfonie met haar krachtig picturalisme van een Strauss in de kracht van zijn leven, is het element wat wij willen verkennen de relatie tussen muziek en natuur.
Welke beleving ervaart u als u luistert naar de verklanking van deze tocht door de Alpen? Welke beelden ziet u als u een bepaald fragment hoort? Of drijft u af in uw eigen gedachtewereld, misschien wel naar een gelijksoortig avontuur dat u ooit beleefde?
Het is voor iedereen anders.
 
Natuurwandelingen
Het leek ons boeiend om in deze context van ervaringspotentie de natuur in de muziek met muziek in de natuur te vergelijken. Daarom heeft OrkestZUID in de aanloop naar de concerten op 11 en 18 juni drie soorten muzikale wandelingen in de natuur georganiseerd, samen met het Brabants Landschap en twee wandelcoaches.
Een uniek en bijzonder experiment van orkestZUID!

 

 

 

Concertagenda (zie ook onze website www.orkestzuid.nl)

 

 

COMPLEMENTARY COLOURS           OrkestZUID en Orventus
Zaterdag 8 oktober 2022, 20.00
Muziekgebouw in Eindhoven

OrkestZUID en Orkest Orventus zijn twee unieke en uitermate verschillende harmonieorkesten in Noord-Brabant. Beide hebben een zeer duidelijke, eigen identiteit. OrkestZUID richt zich vooral op transcripties van symfonisch repertoire, terwijl Orkest Orventus met name origineel repertoire voor harmonieorkesten speelt. Natuurlijk staan er ook twee verschillende persoonlijkheden op de dirigentenbok: voor OrkestZUID is dat Jos van de Braak en Jacco Nefs leidt Orkest Orventus.
Complementary Colours zet de verschillende identiteiten van de orkesten genuanceerd neer in klank en kleur, en laat u daardoor de veelzijdigheid van het harmonieorkest beleven op een heel eigen en persoonlijke manier.
OrkestZUID voert een programma uit met componist Richard Wagner in de hoofdrol, Orkest Orventus brengt repertoire waarin het orgel centraal staat.

 

 

‘CLASSICAL CHRISTMAS’
Zondag 18 december 2022, 14.30 uur
CONCERTZAAL TILBURG
 
OrkestZUID onder leiding van Jos van de Braak
Solist: Raoul Steffani, bariton
 
Het kerstfeest is altijd een inspiratiebron voor kunstenaars en componisten. Voor wie niet, eigenlijk?
Bariton Raoul Steffani zingt samen met OrkestZUID een middag lang sfeervolle kerstmuziek van componisten als Johannes Brahms, Edvard Grieg, Richard Strauss en Pjotr Tschaikowsky.
Hij geeft hiermee blijk van zijn voorliefde voor het Scandinavische en Duitse (kerst)liedrepertoire.
Van Tschaikowsky staat de bekende suite uit het kerstballet de Notenkraker op het programma. In deze fonkelnieuwe bewerking herkent u de oorspronkelijke delen en ontdekt u daarnaast een aantal nieuw bewerkte delen voor harmonieorkest.
Uiteraard schitteren solist en orkest ook in een selectie van internationale kerstliederen: u hoort onder andere het Engelse The First Noël, het Duitse O Tannenbaum en het wereldberoemde Franse lied Cantique de Noël.
Kruip onder de warme, wollen deken in deze sfeervolle arrenslee en trek mee door het Winter Wonderland van de kerstmuziek.

 

 

MAHLER!
Zaterdag 17 juni 2023, 20.15 uur
Muziekgebouw Eindhoven
Dirigent: Jos van de Braak
Sopraan: Charlotte Janssen

 
Dit concert is een traktatie voor liefhebbers van Mahler en grootse, aangrijpende emoties. Sopraan Charlotte Janssen zingt voor de pauze liederen uit ‘des Knaben Wunderhorn’. De liederen zijn Mahlers’ muzikale bewerkingen van laatmiddeleeuwse Duitse volksliedteksten die verzameld zijn door twee Duitse dichters in het begin van de 18e eeuw. Oorspronkelijk componeerde Mahler deze stukken voor zang en piano.
Dirigent Jos van de Braak is de arrangeur van deze bijzondere uitvoering voor de bezetting van OrkestZuid.
 
Zie voor het laatste nieuws onze website: www.orkestzuid.nl
 

 

 

VRIENDEN VAN OrkestZUID
We zijn superblij met de verlengde subsidie van de provincie, waarvoor we hard gewerkt hebben. Daarnaast rekenen we op de steun van grote aantallen enthousiaste Vrienden van…. Zij blijven van grote waarde voor de verbindende relaties binnen en buiten OrkestZUID. Ons orkest kan niet zonder publiek, en ook niet zonder onze Vrienden van. We willen een community vormen mèt en voor onze relaties, online en offline. Daar werken we met grote inzet aan. Juist in deze tijd streeft OrkestZUID ernaar zijn banden te versterken met de musici, de luisteraars online of offline, en met contacten uit de culturele sector en het bedrijfsleven. In de eerste plaats doen we dat doorgaans door aantrekkelijke concerten te geven, en ten tweede spelen onze trouwe Vrienden van…… hierbij een voorname rol.
Door Vriend te worden steunt u OrkestZUID bij het realiseren van haar ambities, vernieuwingen en aanpassingen, en helpt u ons de coronatijd door te komen en hopelijk ook ver daarna.
Wilt u Vriend worden? OrkestZUID verwelkomt u van harte! Bekijk op de website hoe u in de watten wordt gelegd en meld u ook aan via onze website www.orkestzuid.nl
 
Ook bedrijven kunnen Vriend worden
OrkestZUID is altijd op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zijn in cultuur en muziek, en  in het bijzonder in de muziek van OrkestZUID. Speciaal voor bedrijven en instellingen hebben we een aantrekkelijk pakket met muzikale mogelijkheden ontwikkeld, waarin we u tal van nuttige en aangename keuzes voorleggen.
Wilt u hier meer over weten, mail dan naar het bestuur van OrkestZUID ter attentie van
a.sanders.boots@gmail.com