EEN KLEURRIJK NIEUW SEIZOEN start met: COMPLEMENTARY COLOURS
EEN CONCERT DOOR TWEE elkaar aanvullende PROJECTORKESTEN:
ORKESTZUID en ORKEST ORVENTUS
 
Muziekgebouw Eindhoven
8 oktober 2022, 20.00 uur

 

De eerste repetitie na de zomer is achter de rug. Ruim zestig meer of minder gebruinde musici vulden de aula van het Augustinianum met hun klanken onder leiding van assistent-dirigent Matthias Van Nispen. Vanwege een blessure van onze vaste dirigent Jos van de Braak, heeft Harry Vorselen de muzikale regie over het concert op 8 oktober. Tijdens de repetities wordt hij bijgestaan door Matthias van Nispen tot Pannerden.

 

OrkestZUID en Orkest Orventus hebben de handen ineengeslagen om een afwisselende concertavond te verzorgen. U ziet en hoort twee projectorkesten uit Noord-Brabant met ieder hun eigen, unieke karakter.
Beide hebben een herkenbare identiteit. OrkestZuid richt zich vooral op transcripties van symfonisch repertoire, terwijl Orkest Orventus met name origineel repertoire voor hamonieorkesten speelt. Verder verschilt de grootte van de orkesten: OrkestZuid musiceert met gemiddeld tachtig musici per project, waarvan ongeveer tien strijkers, terwijl Orkest Orventus bewust kiest voor een klein en transparant orkest waarin elke stem enkelvoudig bezet is, met uitzondering van de klarinetpartijen.

Vanzelfsprekend staan op de dirigentenbok ook twee unieke persoonlijkheden: voor OrkestZuid is dat Harry Vorselen - bij afwezigheid van Jos van de Braak - en voor Orkest Orventus is dat het vertrouwde gezicht van Jacco Nefs. De benaderingswijze van de dirigent is medebepalend voor het onmiskenbare verschil in karakter tussen de twee orkesten. Belangrijke overeenkomsten zijn dat beide orkesten op projectbasis werken, op hoog niveau musiceren en bestaan uit een combinatie van professionele musici en geselecteerde top-musici.
Complementary Colours zet de verschillende identiteiten van de orkesten genuanceerd neer in klank en kleur, en laat u daardoor de veelzijdigheid van het harmonieorkest beleven.
 
OrkestZuid voert drie stukken uit van componist Richard Wagner, Orkest Orventus brengt repertoire van Alfred Reed, Percy Aldridge Grainger en sluit ook af met Richard Wagner. OrkestZUID speelt moderne arrangementen en Orkest Orventus laat de originele versie voor harmonieorkest horen, waarin het orgel centraal staat.
 
Programma
 
Voor de pauze Orkest Orventus onder leiding van Jacco Nefs

- Alleluia! Laudamus Te

Alfred Reed

- The Power of Rome and the Christian Heart

Percy Aldridge Grainger

- Lincolnshire Posy

Percy Aldridge Grainger

- Elsas feierlicher Zug zum Münster (uit Lohengrin)  

Richard Wagner arr. Jacco Nefs


Na de pauze OrkestZuid onder leiding van Harry Vorselen

- Ouverture Rienzi

Richard Wagner arr. Douglas McLain

- Vorspiel umd Liebestod uit ‘Tristan und Isolde’       

Richard Wagner arr. Christiaan Janssen

- Vorspiel 3 Akt und Brautchor uit ‘Lohengrin

Richard Wagner arr. Marco Tamanini

 
Tickets zijn te bestellen voor €18,50 via de website van OrkestZUID (www.orkestzuid.nl) of via het Muziekgebouw (www.muziekgebouweindhoven.nl)

 

TERUGBLIK

 

 

Op 18 juni sloot OrkestZUID het vorige seizoen af in het Muziekgebouw Eindhoven met de machtige Alpensinfonie van Richard Strauss. Het werd een bijzondere avond, mede door het moedige en inspirerende solo-optreden van de jonge hoorniste Marlies Callebert in het eerste Hoornconcert van diezelfde Richard Strauss.
Door de plotselinge ziekte van hoornist Jasper de Waal, ontstond een last minuteprobleem. Echter, Marlies durfde het aan om ad hoc als soliste voor het orkest te gaan staan. Een gelukkig toeval: dit eerste hoornconcert stond op haar examenprogramma twee weken later. Zo’n kans krijg je niet gauw, en toch is het heel wat anders om ineens voor zo’n orkest en volle zaal te staan. En ze stond er, met zelfvertrouwen en uitstraling. De zaal reageerde enthousiast op haar onbevangen en krachtige spel.

Eine Alpensinfonie werd ook op zaterdag 11 juni uitgevoerd in de Lidwinakerk in Best. Dit werd mogelijk gemaakt in het kader van het programma Lidwina in Concert.

 

 

Door de inspirerende uitvoering van de Alpensinfonie en het optreden van Marlies Callebert als soliste pasten deze twee concerten perfect in het meerjarig programma Het ervaringspotentieel van Muziek.
 
Wat is dat, ervaringspotentieel?
‘Potentieel’ betekent dat iets in aanleg aanwezig is. ‘Ervaringspotentieel van muziek’ verwijst naar hoe muziek ervaren wordt, zowel door musici als luisteraars. Dat is voor iedereen anders. We weten dat muziek ons blij kan maken en dat we graag naar festivals gaan om plezier te hebben en te dansen. Muziek kan ons ook rustig maken, soms weemoedig en zelfs verdrietig. Muziek kan ons dichter bij onszelf brengen als we dat toelaten. Wetenschappelijk wordt onderzocht hoe muziek ons kan helpen stress te verlagen en pijn te verminderen. Muziek kan grote groepen mensen verbinden. Muziek representeert een taal die we allemaal lijken te verstaan. In de projecten probeert OrkestZUID telkens een element van dit ervaringspotentieel van muziek uit te diepen. De beleving is voor iedereen anders.

 

 

Concertagenda (zie ook onze website www.orkestzuid.nl)

 

 

‘CLASSICAL CHRISTMAS’
Zondag 18 december 2022, 14.30 uur
CONCERTZAAL TILBURG
 
OrkestZUID onder leiding van Jos van de Braak
 
Het kerstfeest is altijd een inspiratiebron voor kunstenaars en componisten. Voor wie niet, eigenlijk?
Van Tschaikowsky staat de bekende suite uit het kerstballet de Notenkraker op het programma. In deze fonkelnieuwe bewerking herkent u de oorspronkelijke delen en ontdekt u daarnaast een aantal nieuw bewerkte delen voor harmonieorkest.
Uiteraard schittert het orkest ook in een selectie van internationale kerstliederen: u hoort onder andere het Engelse The First Noël, het Duitse O Tannenbaum en het wereldberoemde Franse lied Cantique de Noël.
Kruip onder de warme, wollen deken in deze sfeervolle arrenslee en trek mee door het Winter Wonderland van de kerstmuziek.

 

 

MAHLER!
Zaterdag 17 juni 2023, 20.15 uur
Muziekgebouw Eindhoven
Dirigent: Jos van de Braak
Sopraan: Charlotte Janssen

 
Dit concert is een traktatie voor liefhebbers van Mahler en grootse, aangrijpende emoties. Sopraan Charlotte Janssen zingt voor de pauze liederen uit ‘des Knaben Wunderhorn’. De liederen zijn Mahlers’ muzikale bewerkingen van laatmiddeleeuwse Duitse volksliedteksten die verzameld zijn door twee Duitse dichters in het begin van de 18e eeuw. Oorspronkelijk componeerde Mahler deze stukken voor zang en piano.
Dirigent Jos van de Braak is de arrangeur van deze bijzondere uitvoering voor de bezetting van OrkestZuid.
 
Zie voor het laatste nieuws onze website: www.orkestzuid.nl
 

 

 

VRIENDEN VAN OrkestZUID
We zijn superblij met de verlengde subsidie van de provincie, waarvoor we hard gewerkt hebben. Daarnaast rekenen we op de steun van grote aantallen enthousiaste Vrienden van…. Zij blijven van grote waarde voor de verbindende relaties binnen en buiten OrkestZUID. Ons orkest kan niet zonder publiek, en ook niet zonder onze Vrienden van. We willen een community vormen mèt en voor onze relaties, online en offline. Daar werken we met grote inzet aan. Juist in deze tijd streeft OrkestZUID ernaar zijn banden te versterken met de musici, de luisteraars online of offline, en met contacten uit de culturele sector en het bedrijfsleven. In de eerste plaats doen we dat doorgaans door aantrekkelijke concerten te geven, en ten tweede spelen onze trouwe Vrienden van…… hierbij een voorname rol.
Door Vriend te worden steunt u OrkestZUID bij het realiseren van haar ambities, vernieuwingen en aanpassingen, en helpt u ons de coronatijd door te komen en hopelijk ook ver daarna.
Wilt u Vriend worden? OrkestZUID verwelkomt u van harte! Bekijk op de website hoe u in de watten wordt gelegd en meld u ook aan via onze website www.orkestzuid.nl
 
Ook bedrijven kunnen Vriend worden
OrkestZUID is altijd op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zijn in cultuur en muziek, en  in het bijzonder in de muziek van OrkestZUID. Speciaal voor bedrijven en instellingen hebben we een aantrekkelijk pakket met muzikale mogelijkheden ontwikkeld, waarin we u tal van nuttige en aangename keuzes voorleggen.
Wilt u hier meer over weten, mail dan naar het bestuur van OrkestZUID ter attentie van
a.sanders.boots@gmail.com