LAATSTE KANS OM DIT KLEURRIJKE CONCERT TE BELEVEN
EEN CONCERT DOOR TWEE elkaar aanvullende PROJECTORKESTEN:
ORKESTZUID en ORKEST ORVENTUS
 
Muziekgebouw Eindhoven
8 oktober 2022, 20.00 uur

 

OrkestZUID en Orkest Orventus verzorgen samen een afwisselende concertavond.
U ziet en hoort twee projectorkesten uit Noord-Brabant met ieder hun eigen karakter.
De muzikale bezetting is bij beide orkesten een harmonische, en toch hebben ze ieder hun unieke identiteit en herkenbaar geluid: OrkestZUID richt zich vooral op transcripties van symfonisch repertoire, terwijl Orkest Orventus met name origineel repertoire voor harmonieorkesten speelt. Verder verschilt de grootte van de orkesten: OrkestZUID musiceert met gemiddeld tachtig blazers en percussionisten per project, waaronder een minimaal benodigd aantal strijkers, terwijl Orkest Orventus bewust kiest voor een klein en transparant orkest waarin elke stem enkelvoudig bezet is, met uitzondering van de klarinetpartijen.

Vanzelfsprekend staan op de dirigentenbok ook twee unieke persoonlijkheden. Voor Orkest Orventus is dat het vertrouwde gezicht van Jacco Nefs. OrkestZUID speelt dit concert onder leiding van Harry Vorselen. Een dirigent die het orkest op eigen wijze uitdaagt om op topniveau te spelen. Tijdens de repetities kan hij rekenen op de steun van Matthias van Nispen tot Pannerden.

 

Harry Vorselen
Acht jaar was Harry Vorselen toen hij zijn muzikale loopbaan bij de koninklijke Harmonie in Thorn begon. Vanaf 1987 studeerde hij hoofdvak Hoorn bij Professor Penzel aan het conservatorium in Maastricht.
Tijdens en na zijn studie was Harry Vorselen o.a. Solohoornist bij het Schleswig-Holstein Musik Festival en bij het Europees Jeugdorkest. Hij musiceerde onder de dirigenten Bernard Haitink, Claudio Abbado, Carlo Maria Giulini, Mariss Jansons en Waleri Gergjew. Een aanstelling als Solohoornist bij het Radio Symfonie Orkest in Hilversum volgde. Hij gaf concerten met onder meer het Nederlands Blazers Ensemble en het Koninklijk Concertgebouworkest en speelde bij nagenoeg alle Nederlandse Symfonieorkesten en veel buitenlandse orkesten zoals het Luzern Festival Orkest en het Nieuw Belgisch Kamer Orkest. In 2010 behaalde hij het diploma Orkestdirectie bij Enrico Delamboye en Jan Stulen met de Rheinische Philharmonie Koblenz. Van 1999 tot 2011 was hij Chefdirigent van Symphonic Impulse Limburg en in 2012 volgde hij Pierre Kuijpers op als Chefdirigent van de Junge Bläserphilharmonie NRW. Hij is Dirigent en muzikaal leider van de Junge Studentische Bläserphilharmonie Düsseldorf en van de United Harriet Colliery Band Dortmund en dirigeert o.a. Westfalen Winds, Bläserphilharmonie Aachen en het VU kamerorkest. Vanaf 2022 is Harry Vorselen Chefdirigent van het Aachener Studenten Orchester en Harmonie Oefening en Uitspanning Beek en Donk.

 

Matthias van Nispen tot Pannerden
Matthias van Nispen tot Pannerden (1981), studeerde aan het Brabants
conservatorium achtereenvolgens klassiek saxofoon bij Jean Pennings, hafa-direktie bij Hardy Mertens en compositie bij Kees Schoonenbeek, Alexander Hrisanide, Willem Jeths en Maino Remmers (lichte muziek).Tegenwoordig is hij actief als baritonsaxofonist bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Daarnaast dirigeert hij regelmatig op freelance basis. Sinds 2017 is hij assistent-dirigent bij Orkest Zuid. Verder schrijft hij muziek voor diverse bezettingen, met name composities voor blazers. Zijn composities kenmerken zich door een combinatie van lichte muziek en filmische klassieke invloeden. De muziek van Matthias is te beluisteren op www.mvntp.nl

 

De benaderingswijze van de dirigent is medebepalend voor het onmiskenbare verschil in karakter tussen de twee orkesten. Belangrijke overeenkomsten zijn verder dat beide orkesten op projectbasis werken, op hoog niveau musiceren en bestaan uit een mix van professionele musici en geselecteerde top-musici.

 

PROGRAMMA
Complementary Colours zet de verschillende identiteiten van de orkesten genuanceerd neer in klank en kleur, en laat u daardoor de veelzijdigheid van het harmonieorkest beleven.
 
OrkestZUID voert drie stukken uit van componist Richard Wagner, gegoten in moderne arrangementen. Orkest Orventus brengt repertoire van Alfred Reed, Percy Aldridge Grainger en sluit ook af met Richard Wagner. Orkest Orventus laat de originele versie voor harmonieorkest horen. Het orgel speelt een centrale rol.
 
Voor de pauze
Orkest Orventus onder leiding van Jacco Nefs

- Alleluia! Laudamus Te

Alfred Reed

- The Power of Rome and the Christian Heart

Percy Aldridge Grainger

- Lincolnshire Posy

Percy Aldridge Grainger

- Elsas feierlicher Zug zum Münster (uit Lohengrin)  

Richard Wagner arr. Jacco Nefs


Na de pauze
OrkestZuid onder leiding van Harry Vorselen

- Ouverture Rienzi

Richard Wagner arr. Douglas McLain

- Vorspiel umd Liebestod uit ‘Tristan und Isolde’       

Richard Wagner arr. Christiaan Janssen

- Vorspiel 3 Akt und Brautchor uit ‘Lohengrin

Richard Wagner arr. Marco Tamanini

 
Tickets zijn te bestellen voor €18,50 via de website van OrkestZUID (www.orkestzuid.nl) of via het Muziekgebouw (www.muziekgebouweindhoven.nl)

 

 

Concertagenda (zie ook onze website www.orkestzuid.nl)

 

 

‘CLASSICAL CHRISTMAS’
Zondag 18 december 2022, 14.30 uur
CONCERTZAAL TILBURG
 
Het kerstfeest is een rijke inspiratiebron voor kunstenaars en componisten. Voor iedereen, eigenlijk. OrkestZUID verwent u een middag lang met sfeervolle kerstmuziek van componisten als Johannes Brahms, Edvard Grieg, Richard Strauss en Pjotr Tschaikowsky.
Van Tschaikowsky staat de bekende suite uit het kerstballet de Notenkraker op het programma. In deze fonkelnieuwe bewerking herkent u de oorspronkelijke delen en ontdekt u daarnaast een aantal nieuw gearrangeerde delen voor harmonieorkest.
Uiteraard schitteren solist en orkest ook in een selectie van internationale kerstliederen: u hoort onder andere het Engelse The First Noël, het Duitse O Tannenbaum en het wereldberoemde Franse lied Cantique de Noël.
Kruip onder de warme, wollen deken in deze sfeervolle arrenslee en trek mee door het Winter-Wonderland van de kerstmuziek.

 

 

MAHLER!
Zaterdag 17 juni 2023, 20.15 uur
Muziekgebouw Eindhoven
 
Dit concert is een traktatie voor liefhebbers van Mahler en van grootse, aangrijpende emoties. Mahler appelleert als geen ander aan onze innerlijke belevingswereld. Voor de pauze klinken liederen uit ‘des Knaben Wunderhorn’. De liederen zijn Mahlers’ muzikale bewerkingen van laatmiddeleeuwse Duitse volksliedteksten. Twee Duitse dichters verzamelden deze teksten in het begin van de 18e eeuw. Oorspronkelijk componeerde Mahler de stukken voor zang en piano.
Jos van de Braak is de arrangeur van deze bijzondere uitvoering voor de specifieke bezetting van dit OrkestZUID.
 
Zie voor het laatste nieuws onze website: www.orkestzuid.nl

 

 

VRIENDEN VAN OrkestZUID
We zijn superblij met de verlengde subsidie van de provincie, waarvoor we hard gewerkt hebben. Daarnaast rekenen we op de steun van grote aantallen enthousiaste Vrienden van…. Zij blijven van grote waarde voor de verbindende relaties binnen en buiten OrkestZUID. Ons orkest kan niet zonder publiek, en ook niet zonder onze Vrienden van. We willen een community vormen mèt en voor onze relaties, online en offline. Daar werken we met grote inzet aan. Juist in deze tijd streeft OrkestZUID ernaar zijn banden te versterken met de musici, de luisteraars online of offline, en met contacten uit de culturele sector en het bedrijfsleven. In de eerste plaats doen we dat doorgaans door aantrekkelijke concerten te geven, en ten tweede spelen onze trouwe Vrienden van…… hierbij een voorname rol.
Door Vriend te worden steunt u OrkestZUID bij het realiseren van haar ambities, vernieuwingen en aanpassingen, en helpt u ons de coronatijd door te komen en hopelijk ook ver daarna.
Wilt u Vriend worden? OrkestZUID verwelkomt u van harte! Bekijk op de website hoe u in de watten wordt gelegd en meld u ook aan via onze website www.orkestzuid.nl
 
Ook bedrijven kunnen Vriend worden
OrkestZUID is altijd op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zijn in cultuur en muziek, en  in het bijzonder in de muziek van OrkestZUID. Speciaal voor bedrijven en instellingen hebben we een aantrekkelijk pakket met muzikale mogelijkheden ontwikkeld, waarin we u tal van nuttige en aangename keuzes voorleggen.
Wilt u hier meer over weten, mail dan naar het bestuur van OrkestZUID ter attentie van
a.sanders.boots@gmail.com