Jos van de Braak stopt als dirigent bij OrkestZUID

 

Velen van jullie hebben het nieuws al gehoord of gelezen dat Jos, na 45 jaar dirigeren en 15 jaar OrkestZUID, besloten heeft om op andere manieren van het leven te gaan genieten. Daarom neemt hij als dirigent afscheid bij OrkestZUID. Wij willen Jos enorm bedanken voor alle passie, energie en muzikaliteit die hij in OrkestZUID heeft geïnvesteerd en zijn hem zeer erkentelijk voor de manier waarop hij ons als orkest heeft gebracht waar we nu zijn.

In de zomer van 2007 borrelden de eerste ideeën op voor een nieuw te starten orkest vanuit de overtuiging dat het mogelijk zou zijn om symfonische blaasmuziek op artistiek hoog niveau uit te voeren en daarmee een breed publiek te bereiken. In 2008 is OrkestZUID als projectorkest opgericht op initiatief van dirigent en medeoprichter Jos van de Braak. Inmiddels zijn we 15 mooie jaren en vele bijzondere projecten verder en zoals Jos het zelf aangeeft, staan zijn laatste twee projecten met OZ, de Alpensymfonie en het laatste kerstconcert, in zijn top 10 van 45 jaar dirigeren.

De Raad van Advies, het Bestuur en de Artistieke commissie zullen, in overleg met Jos, OrkestZUID bij de overgang naar deze volgende fase begeleiden, en natuurlijk ook daarna. De uitgangspunten blijven ongewijzigd, terwijl we ons realiseren dat er ook veranderingen nodig zijn om deze punten in de huidige tijd te kunnen blijven invullen, specifiek in de multiculturele hightech-regio die Zuidoost Brabant is.

 

 

Concert Mahler! Zaterdag 17 juni, 20.15 in Muziekgebouw Eindhoven

Het bestuur is ondertussen druk bezig alle essentiële voorwaarden voor het uitvoeren van het Mahlerproject in te vullen. We zijn dan ook trots te mogen aankondigen dat Jasper de Waal het komende Mahlerconcert komt dirigeren. De gesprekken met Jasper over de invulling en uitdagingen van het Mahlerproject zijn in volle gang.
 
De uit Bergen op Zoom afkomstige Jasper de Waal is een succesvol internationaal solohoornist en tevens een veel gevraagd dirigent. Met plezier en passie beoefent hij deze twee disciplines naast het lesgeven aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel is Jasper zowel chefdirigent van Caecilia Camerata als van het VU Kamerorkest. Sinds 2014 is hij solohoornist bij het Chamberorchestra of Europe en regelmatig te gast in Zuid-Korea bij Seoul Philharmonic Orchestra.
 
Naast een dirigent is een volwaardig orkest uiteraard de tweede essentiële voorwaarde. Als je je nog niet hebt ingeschreven voor het Mahlerproject, doe dat dan snel. Daarna kunnen we ieders deelname bevestigen en samen besluiten het project uit te voeren.
www.orkestzuid.nl/projecten/mahler

 

 

Hoe verder
 
We nodigen iedereen ook uit bij te dragen aan deze nieuwe fase met ideeën en mee te helpen bouwen aan mooie projecten om het werkelijke Ervaringspotentieel van Muziek te ontdekken.
 
Bestuur, Raad van Advies en Artistieke Commissie zullen verder gezamenlijk bepalen hoe de directie van OrkestZUID op termijn ingevuld gaat worden. Totdat een definitieve keuze hierin is gemaakt, zullen we werken met een wisselende dirigent per project. Contacten met verschillende, aansprekende dirigenten zijn al gelegd.
 
We rekenen op jullie betrokkenheid bij OrkestZUID en op het wij-gevoel dat altijd duidelijk voelbaar is tijdens en direct na afloop van een geslaagd project.
Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact op met iemand van het Bestuur en bij voorkeur met onze voorzitter Tjaard Sijpkes, bereikbaar via onderstaande gegevens
 
Contact: voorzitter@orkestzuid.nl of 06-53862562

 

Enkele reacties op Facebook:
 
Diepe buiging en een staande ovatie voor Jos, namens 'jouw'
𝗢𝗿𝗸𝗲𝘀𝘁𝗭𝗨𝗜𝗗
 
Een nieuwe uitdaging voor OrkestZUID!
 
Super leuk Jasper De Waal!
 
Ben superbenieuwd 
 

 

 

VRIENDEN VAN OrkestZUID
We zijn superblij met de verlengde subsidie van de provincie, waarvoor veel werk verzet is. Daarnaast hopen we te mogen rekenen op de steun van grote aantallen enthousiaste Vrienden van…. Zij blijven van grote waarde voor de verbindende relaties met OrkestZUID. Ons orkest kan niet zonder publiek, en ook niet zonder onze Vrienden van. We willen een community vormen mèt en voor onze relaties, online en offline. Daar werken we met grote inzet aan. Juist in deze tijd ambieert OrkestZUID zijn banden te versterken met de musici, de luisteraars (online of offline), en met contacten uit de culturele sector en het bedrijfsleven. Allereerst doen we dat door aantrekkelijke concerten te geven, en onze trouwe Vrienden van…… maken dat mede mogelijk.
Door Vriend te worden steunt u OrkestZUID bij het realiseren van haar ambities en het doorvoeren van vernieuwingen.
Wilt u Vriend worden? OrkestZUID verwelkomt u van harte! Bekijk op de website hoe u in de watten kunt worden gelegd. Meldt u ook aan via onze website: www.orkestzuid.nl
 
Ook bedrijven kunnen Vriend worden
OrkestZUID is altijd op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zijn in cultuur en muziek, en in het bijzonder in de muziek van OrkestZUID. Speciaal voor bedrijven en instellingen hebben we een aantrekkelijk pakket met muzikale mogelijkheden ontwikkeld. We leggen u de tal van nuttige en aangename keuzes met plezier voor.
Wilt u hier meer over weten, mail dan naar het bestuur van OrkestZUID ter attentie van a.sanders.boots@gmail.com