Charlotte Janssen – Sopraan

Sopraan Charlotte Janssen startte in 2008 de opleiding Klassiek Solozang bij Xenia Meijer aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. In 2014 studeerde ze summa cum laude af aan Dutch National Opera Academy te Amsterdam en Den Haag bij o.a. Peter Nilsson en Ira Siff. Ze volgde masterclasses en lessen bij Rudolf Jansen, Dennis O’Neill, Patricia MacMahon, Nelly Miricioiu en Dame Kiri Te Kanawa.

Op haar opera repertoire staan rollen als Female Chorus in The rape of Lucretia (Britten), Marcellina in Le nozze di Figaro (Mozart), Fiordiligi in Cosi fan tutte (Mozart), Silvia Lombardi in Die stumme Serenade (Korngold), Mrs. Grose in The turn of the screw (Britten), Santuzza in Cavalleria Rusticana (Mascagni) en Abigaille uit Nabucco (Verdi). Ook voerde ze scènes uit van de titelrol in Anna Bolena (Donizetti) en 1e Dame uit Die Zauberflöte (Mozart).

Als soliste verleende zij medewerking aan oratoria als Magnificat (Bach), Ein Deutches Requiem (Brahms), Petite Messe Solennelle (Rossini), Te Deum (Bruckner), Stabat mater (Dvorak), Requiem (Mozart) en Messa di Requiem van Verdi (o.a. In het meezing concert van het Groot omroepkoor met het Radio Filharmonisch Orkest). Ook zong ze de sopraansolo in de 4e symfonie van Mahler, orkestliederen van Schönberg en Vier Letzte Lieder van Strauss, onder andere in het Concertgebouw te Amsterdam.
Samen met Arthur Jussen vertolkte zij Schubert liederen op recitals in 2015 en 2016.

Charlotte had de eer om samen te werken met dirigenten als Ed Spanjaard, Antony Hermus, Jules van Hessen, Richard Egarr, Etienne Siebens en Martin Wright en met regisseurs als Timothy Nelson, Lotte de Beer en Floris Visser.

In 2013 nam zij deel aan de IVC Wagner Academy in ‘s-Hertogenbosch, waar ze werkte met Nadine Secunde en Wolfgang Brendel. Voor de zomer van 2015 is haar het prestigieuze Stipendium voor de Bayreuther Festspiele toegekend door het Wagnergenootschap Nederland.