zo 6 november 2016 - Eindhoven

Met de mastercursus Directie Blaasorkest bood Orkest Zuid en dirigent Jos van de Braak (beginnende) dirigenten en conservatoriumstudenten een praktijkgerichte leergang in het dirigeren van een blaasorkest. De muziek werd uitgevoerd door Orkest samen met Harmonie Concordia uit Berkel -Enschot. De eindpresentatie vond plaats (6 november 2016) in het Factorium in Tilburg. Voor alle deelnemers bleek het een zeer leerzame cursus waar zij met plezier naar terugkijken. Tevens kreeg een van de cursisten de kans om op te treden op het Nieuwjaarsconcert van Orkest Zuid in de Concertzaal te Tilburg (14 januari 2017).

Door het aanbieden van deze cursus wilde Orkest Zuid mede er voor zorgen dat er voldoende kwalitatief goede dirigenten zijn en blijven in Brabant voor symfonisch blaasorkesten.

Veel hafaorkesten hebben een jaarlijks nieuwjaarsconcert en menig dirigent zal zich herkennen in de vaak lastige jaarlijkse zoektocht naar goede invulling. Als thema is daarom gekozen voor het Weense Nieuwjaarsconcert en het cursusrepertoire zal bestaan uit zes werken van Johann Strauss.

Het project werd zo ingericht dat er maximaal ruimte is voor het opdoen van praktijkervaring: in elke sessie dirigeerden zoveel mogelijk dirigenten het orkest, waarbij zowel instuderen van het repertoire als ook concertvoorbereiding aan de orde kwamen.

Door de keuze van het cursusonderwerp is de cursus zowel geschikt voor startende dirigenten als ook voor meer ervaren dirigenten die hun kennis en dirigeervaardigheden van het Weense repertoire willen verbreden.