Jos van de Braak

Jos van de Braak ontving zijn eerste muziekonderwijs als lid van Harmonie St.Michaël van Thorn. Hij studeerde directie aan het Utrechts Conservatorium en Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

In 1980 startte zijn carrière als dirigent welke een grote artistieke impuls kreeg toen hij in 1985 bij Harmonie St.Michaël van Thorn werd benoemd als assistent van Heinz Friesen. Veelvuldig werkte hij als gastdirigent met dit orkest. In 1993 werd hij samen met Heinz Friesen benoemd als dirigent van Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand.
Nadien volgden succesvolle verbindingen met harmonieorkesten als Philharmonie Bocholtz, Oefening en Uitspanning Beek en Donk, Studentenharmonieorkest Auletes Eindhoven en St.Cecilia Simpelveld.

Vanaf 2009 concentreren zijn dirigeeractiviteiten zich op Orkest Zuid waarvan Jos van de Braak initiatiefnemer is. Met dit nieuwe geluid in de blaasmuziek worden aansprekende projecten gerealiseerd en wordt het harmonieorkest beschouwd als een volwaardige kunstvorm die thuis hoort op de reguliere concertpodia. Een hoog technisch peil is daarbij niet het doel, maar slechts het startpunt. Gaaf samenspel is het uitgangspunt voor passie en verdieping; nuancering een vanzelfsprekende grondslag voor beleving en vernieuwing.

Daarnaast zet Orkest Zuid zich onder aanvoering van Jos van de Braak veelvuldig in voor educatieprojecten voor jonge solisten, dirigenten, componisten en scholieren. In bijna 40 jaar dirigeren heeft Jos van de Braak een uitgebreid repertoire opgebouwd waarin naast originele composities veel plaats is ingeruimd voor symfonische bewerkingen. Hij bracht wereldpremières van componisten als Bernard van Beurden, Hardy Mertens, Marc van Delft, Monique Krüs, Alexander Comitas, Christiaan Janssen, Loes Reiling, Steven Henry, Matthias van Nispen en Henk Mertens. Ook heeft hij zich intensief bezig gehouden met de verrassende combinatie van opera en blaasmuziek vaak in samenwerkingsprojecten met Opera Studio Nederland. Dit alles heeft geresulteerd in een door kwaliteit gedreven en muzikaal doorleefde dirigeerstijl die hem in staat stelt om samen met solisten, koren en orkesten steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Ook als arrangeur en uitgever van symfonische werken voor harmonieorkest heeft Jos van de Braak zijn sporen verdiend. Er staan 300 arrangementen op zijn naam die inmiddels over de gehele wereld worden uitgevoerd. De arrangementen van Jos van de Braak zijn uitgegeven bij uitgeverij Baton Music in Eindhoven waarvan hij mede eigenaar en artistiek directeur is.