Brabant Koor o.l.v. Louis Buskens

Louis Buskens, op dit ogenblik hoofdvakdocent koordirectie in Groningen en Tilburg en vaste dirigent van het Brabant Koor en van het Noord Nederlands Concert Koor, werd geboren in 1950 te Eindhoven. Zijn eerste muzikale opvoeding genoot hij van Floris van der Putt, rector cantus van het kathedrale koor van de Sint Jan in ‘s-Hertogenbosch. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde hij aan het Brabants Conservatorium te Tilburg de hoofdvakken blokfluit, schoolmuziek en koordirectie. Na zijn studie was hij jarenlang verbonden aan de Universiteit van Eindhoven als dirigent van studentenkoor en -orkest. Naast zijn oorspronkelijke specialisme van oude muziek, maakte hij vooral ook naam met grootschalige werken, zowel als uitvoerend dirigent (in werken als Honeggers Jeanne d’Arc, Prokofievs Iwan de Verschrikkelijke), als assistent-dirigent (vele opera-producties) en als koordirigent. Hij werkte samen met vele dirigenten van naam zoals Jos van Immerseel, Frans Brüggen, Mauricio Kagel, Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Valery Gergiev en vele anderen.

Onder zijn leiding staande koren werden uitgenodigd door vrijwel alle professionele orkesten van Nederland en België, zongen veelvuldig voor radio en televisie in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en werkten met vele solisten van internationale reputatie (Barbara Schlick, Andrea Boccelli, Nelly Miricioiu , José Careras e.a.), traden op bij belangrijke festivals (zoals het Festival de Musique Contemporaine à Metz) en zijn op vele c.d.’s te beluisteren. Hij was betrokken bij wereld- of nationale premières van belangrijke werken van bijv. Kancheli en Kagel, werkte met amateur- en professionele koren uit binnen- en buitenland. Een aantal malen was hij als koordirigent verbonden aan operaproducties in verschillende landen in Europa. Het Nationaal Jeugdkoor zong onder zijn leiding de 4 mei herdenking in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Naast zijn reguliere taak als hoofdvakdocent aan twee conservatoria en als dirigent is Louis Buskens nog op vele terreinen actief. Hij is landelijk juryvoorzitter van het Nederlands Koorfestival, docent aan de “Kurt Thomas Cursus”, hij schrijft een column in het Friesch Dagblad, geeft nu en dan lezingen in het bedrijfsleven. Hij is een graag geziene gastdocent en gastdirigent. Afgelopen seizoen was hij daarvoor bijvoorbeeld enige weken in Zuid Korea om concerten te geven en colleges en masterclasses aan verschillende universiteiten. Bestuurlijk is hij actief als voorzitter van De Link (podium voor onalledaagse kamermuziek) en als lid van de Raad van Toezicht van Orkest Zuid.

Het Brabant Koor
In 1981 werd, op initiatief van Het Brabants Orkest, het Brabants Conservatorium en het Samenwerkingsverband Korenorganisaties Noord-Brabant, besloten om te komen tot de vorming van een vocaal ensemble dat in staat zou zijn om zowel het klassieke als het hedendaagse koorrepertoire op hoog niveau uit te voeren. Daarmee was de oprichting van het Brabant Koor een feit.
Het koor, samengesteld uit zowel geschoolde amateurs als zangers met een professionele achtergrond, werkt per project met compacte repetitieperiodes en wordt steeds voor elk nieuw project door middel van audities geformeerd, waardoor de vocale kwaliteit gewaarborgd blijft. Wanneer het koor voor een project door de dirigent is samengesteld, ontvangen de geselecteerden en niet-geselecteerden hiervan bericht. De muziek en de informatiebrief worden een maand voor de eerste repetities beginnen aan de deelnemers uitgereikt of toegezonden.

Afhankelijk van het stuk wisselt het koor van omvang. De deelnemers studeren het uit te voeren werk zelfstandig in. Tijdens repetitiedagen ligt het accent dan ook voornamelijk op interpretatie, afwerking en achtergronden. Het Brabant Koor repeteert op zaterdagen van tien tot vijf en op zondagen van elf tot vijf uur. De repetities vinden meestal plaats in de kleine zaal van het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven of in de aula van het Sint-Janslyceum in Den Bosch. Voor een groot werk repeteert het koor gemiddeld drie weekenden tot aan een orkest- en generale repetitie.

In 1986 is de artistieke verantwoordelijkheid in handen gegeven van Louis Buskens, hoofdvakdocent koordirectie aan het conservatorium te Groningen en Tilburg, daarnaast is hij als artistiek leider en dirigent verbonden aan het Noord-Nederlands Concertkoor. Hij heeft regelmatig als koordirigent meegewerkt aan grote producties zoals de Opera in Ahoy te Rotterdam. Tijdens repetitiedagen met het Brabant Koor vormt hij een team met vaste repetitor Ben Martin Weyand, die tevens repetitor is van het Groot Omroep Koor. Het koor mag zich, met de talrijke muzikale hoogtepunten en lovende recensies in herinnering, met recht tot de bekende grote concertkoren van Nederland rekenen. Een status die aansluit op de ambitieuze programmering van de komende jaren.

Ga naar de website van Het Brabant Koor.