Frans-Aert Burghgraef

DIRIGENT

“Hij is getalenteerd, weet wat hij wil en is zeer goed in staat dit op het orkest over te brengen.”
Edo de Waart over Frans-Aert Burghgraef

Opleiding en masterclasses
Frans-Aert Burghgraef studeerde orkestdirectie aan de conservatoria van Groningen en Utrecht. Uit een internationale selectie van tweehonderd dirigenten werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan een masterclass met maestro Bernhard Haitink, als onderdeel van het gerenommeerde Lucerne Festival. Maestro Edo de Waart selecteerde hem om een concert te leiden met Antwerp Symphony Orchestra. September 2018 werd de heer Burghgraef toegelaten tot een zeer gewilde masterclass met Dima Slobodeniouk en zijn Orquesta Sinfónica de Galicia in A Coruña.

Engagementen
Vanaf het begin van zijn dirigeer-carrière in 2014 dirigeerde Frans-Aert Burghgraef bijna alle Nederlandse symfonieorkesten, zoals Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Noord Nederlands Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Philharmonie ZuidNederland, Residentie Orkest, en Phion.

Zijn internationale engagementen omvatten St. Petersburg State Symphony Orchestra, Luzern Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica de Galicia en het assisteren van James Gaffigan in La Fanciulla del West bij de Bayerische Staatsoper.

Van 2015 tot 2018 werkte Frans-Aert Burghgraef als assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest. In die hoedanigheid assisteerde hij chef-dirigent maestro Markus Stenz, evenals gastdirigenten als David Zinman, Edo de Waart, James Gaffigan, Vasily Petrenko, Kevin John Edusei, Dima Slobodeniouk, Sir Mark Elder, Martyn Brabbins, Edward Gardner en Bernard Haitink. Burghgraef dirigeerde het orkest in 2019 in de première-opname van Hans Kox’ Symfonie nr. 6. In 2021 dirigeerde hij het Nederlands Studenten Orkest in een serie concerten rondom Wagner’s Der Ring des Nibelungen en in januari 2022 debuteerde hij in de serie Zaterdagmatinee, waarin hij het Radio Filharmonisch Orkest dirigeerde in een Nederlandse première van het Hoorn Concert van Hans Abrahamsen.

In oktober 2023 is Frans-Aert Burghgraef benoemd tot chef-dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

Prijzen en beurzen
Maestro Burghgraef ontving in januari 2015 de eerste prijs in de gerenommeerde Taipei International Conducting Competition. Voorzitter van de jury was de illustere Finse dirigent, coach en talentscout Jorma Panula. Na de wedstrijd werd de heer Burghgraef uitgenodigd om het Chinese orkest van Taipei in mei 2017 te dirigeren. In december 2015 ontving Frans-Aert in het Amsterdamse Concertgebouw de prestigieuze Kersjes Directie Prijs. Deze belangrijke driejarige beurs ter grootte van € 15.000 voor talentontwikkeling is vernoemd naar de illustere Nederlandse dirigent en supporter van jong talent Anton Kersjes.

Ondersteuning van jong talent
Mr. Burghgraef is een groot ondersteuner van jong talent. 2017 coachte hij jonge muzikanten uit heel Europa in een project van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Verder dirigeerde hij in 2017 acht concerten met het Nederlands Studenten KamerOrkest.

www.fransmusic.nl