Sedna Heitzman – viool

Sedna Heitzman (20/06/2000) begon op haar vijfde met vioolspelen op de Muziekschool van Alphen aan den Rijn. In 2012 is ze toegelaten tot de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar ze vioolles kreeg van Koosje van Haeringen. In dit conservatorium volgde ze ook haar Bachelor opleiding bij Ilona Sie Dhian Ho. Naast viool ontwikkelde Sedna ook een enorme passie voor altviool. Zo kreeg ze sinds 2018 altvioolles van Liesbeth Steffens en volgt ze nu een Master opleiding bij Marjolein Dispa en Nobuko Imai aan het Conservatorium van Amsterdam.

Sedna is altviolist in het Viride Kwartet, dat is opgericht in 2017. Met haar kwartet treedt zij regelmatig op. Het Viride Kwartet heeft in 2019 een stipendium ontvangen van het Kersjes Fonds, heeft mogen optreden bij het televisieprogramma Podium Witteman op NPO2 en live Spiegelzaal- en Avondconcerten mogen geven op NPO Radio 4. Afgelopen twee jaar waren ze Kwartet in Residence bij de Zeister Muziekdagen en kregen daarmee de kans om nauw samen te werken en lessen te krijgen van het gerenommeerde Jerusalem Quartet. Sinds dit jaar is Viride een Residency gestart bij de Strijkkwartet Biƫnnale Amsterdam en vormen ook een samenwerking met het Europese MERITA platform.

Naast haar eigen strijkkwartet probeert Sedna ook zelfstandig actief te zijn met projecten. Zo heeft zij een aantal keren meegespeeld met orkest Kamerata Zuid en was zij het afgelopen jaar tijdelijke invaller als tweede violist van het Matangi Quartet.

Sedna heeft meegedaan aan concoursen zoals het Nederlandse Vioolconcours (categorie Davina van Wely), waar ze de prijs voor de beste uitvoering van de opdrachtcompositie ontving, en het Prinses Christina Concours, waar ze in 2016 de 2e prijs in de Regionale Finale in Rotterdam won en de 2e prijs in de Nationale Finale met het Viride Kwartet in 2018. Wat recenter, in november 2021, behaalde Sedna de eerste prijs bij het Nationale Altvioolconcours en tevens de prijs voor de beste uitvoering van een Fantasie van Telemann.

Sedna bespeelt een viool die in 2015 is gebouwd door Wolfram Neureither en een altviool gebouwd door dezelfde bouwer in 2018.