za 18 juni 2022 - 20:15 Muziekgebouw Eindhoven

EINE ALPENSINFONIE – een muzikale ervaring in de natuur

Gaan jullie mee met OrkestZUID op ontdekkingstocht de natuur in en ervaren wat muziek daar met ons kan doen?

Op 18 juni a.s. neemt OrkestZUID jullie mee de Alpen in met de ALPENSINFONIE van Richard Strauss. Een krachtig klankbeeld van een trektocht door de bergen. Onderweg biedt de muziek prachtige vergezichten en mooie uitkijkjes van een zonsopgang, een waterval, bloeiende weiden, mistvlagen, en als climax een levensgevaarlijke onweersstorm.
Kortom: een intense muzikale ervaring van de natuur.

Hoornconcert
Om ons allemaal in de juiste stemming te brengen voor deze virtuele natuurreis zal Jasper de Waal samen met OrkestZUID eerst het eerste hoornconcert van Richard Strauss spelen. Jasper de Waal is oud-solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Uiteraard alles onder de bezielende muzikale leiding van Jos van de Braak. Kortom muzikale ervaring in en van de natuur.

Natuurwandelingen

Om tot in je eigen lijf te ervaren wat deze prachtige muziek met ons doet in de natuur, organiseert OrkestZUID samen met Brabants Landschap op 5 juni om 10:00 de mogelijkheid om onder professionele begeleiding de natuur daadwerkelijk in te gaan en de muziek daar ter plekke te ervaren. Neem deze ervaring daarna mee naar het concert op 18 juni.

Er worden drie verschillende soorten natuurwandelingen aangeboden:

 • Natuurwandeling met natuurgids van Brabants Landschap
 • Datum: zondag 5 juni 2022 van 10:00 tot 12:00
 • Startpunt: Boschlaan 24 in Heeze (achter kasteel Heeze)
 • Een heerlijke natuurwandeling in groepen van maximaal 20 personen. De natuurgidsen van Brabants Landschap vertellen over de natuur en de rust die dat kan geven als we ons ervoor open stellen.
 • Om 10:00 uur klinkt een blazerskwintet van OrkestZUID om de muziek te proeven en te voelen en mee te nemen de natuur in.
 • Reflectie natuurwandeling met wandelcoach
 • Datum: zondag 5 juni 2022 van 10:00 tot 12:00
 • Startpunt: Boschlaan 24 in Heeze (achter kasteel Heeze).
 • Deze wandeling is in een kleinere groep tot 12 personen. De wandelcoach gaat in op de beleving die de natuur ons geeft en welke gevoelens daarbij voor jou passen.
 • Om 10:00 uur klinkt een blazerskwintet van OrkestZUID om de muziek te proeven en te voelen en mee te nemen de natuur in.
  Meer informatie
 • Music-walk voor een echte Mindfulness-ervaring in de natuur
 • Datum: 7 juni, 9 juni, 14 juni of 16 juni van 20:00 tot ongeveer 22:00
 • Startpunt: Molenvelden in Veldhoven (speciale route afgestemd op de muziek)
 • Mindfulness-therapeut Michèle Bakker gebruikt speciaal geselecteerde muziek die iedere deelnemer meekrijgt op de wandeling en gaat met mindfulness-oefeningen diep in op de helende werking van muziek op het brein en de diepere emoties in onszelf. Deze groepen beperken zich tot maximaal 5 deelnemers.
  Meer informatie

Kaarten

Kaarten voor deze wandelingen zijn inclusief toegang tot het concert op 18 juni in het muziekgebouw in Eindhoven. Kaarten kunnen worden besteld via de website van OrkestZUID of direct bij het muziekgebouw Eindhoven.

Gebruik daarvoor de juiste CODE (zie hieronder) voor de gewenste  wandeling. Voor de data van de music-walk kan direct contact opgenomen worden met Michèle Bakker.
Meer informatie

Vrienden van OrkestZUID die al een kaartje hebben kunnen zich via het contactformulier op de website van OrkestZUID aanmelden. Graag duidelijk vermelden welke wandeling gewenst is. De wandeling met Brabants Landschap is dan gratis. Voor de wandeling met wandelcoach wordt €10 gerekend, voor de music-walk €20.

Iedereen die meedoet aan een wandeling wordt gevraagd het daarvoor bestemde kaartje mee te nemen.

CODE Tarief Uitleg
Normaal € 22,50 Ticket alleen voor het concert op 18 juni
Jongeren € 10,00 Jongeren tot 18 jaar
Brabantslandschap € 20,50 Speciaal tarief voor natuurwandeling olv natuurgids BL
Wandelcoach € 30,00 Speciaal tarief voor reflectie natuurwandeling olv wandelcoach
Musicwalk € 40,00 Speciaal tarief voor music-walk  olv mindfulness therapeut

Ervaringspotentieel van muziek

OrkestZUID heeft een meerjarig programma ontwikkeld waarin we het ervaringspotentieel van muziek uitdiepen. Muziek kan ons blij maken en laat ons dansen. Maar muziek kan ons ook rustig maken en zelfs verdrietig. En muziek kan ons dichter bij onszelf laten komen, net als de natuur dat kan. Wetenschappelijk wordt onderzocht hoe muziek ons kan helpen stress te verlagen en pijn te verminderen.

Het bovenstaande programma een muzikale ervaring van de natuur is onderdeel van deze programmareeks Ervaringspotentieel van muziek van OrkestZUID.

Hoorndag

Speciaal voor hoornisten wordt op 14 mei een Hoorndag georganiseerd door het Nederlands Hoornisten Genootschap (NHG) in samenwerking met OrkestZUID. Een unieke dag waarop hoornisten uit het hele land elkaar kunnen ontmoeten. Er zal volop gelegenheid zijn om samen te spelen en ervaringen uit te wisselen. De kans om ook eens samen met bekende hoornisten zoals Jasper de Waal te spelen en deel te nemen in het Fern-Orkester voor de Alpensinfonie van OrkestZUID.  Deze Hoorndag vindt plaats op het conservatorium in Tilburg.
Meer informatie
Alle deelnemers van de hoorndag op 14 mei krijgen een toegangsbewijs voor het concert Eine Alpensinfonie van OrkestZUID op 18 juni in Eindhoven.