za 17 juni 2023 - Muziekgebouw Eindhoven

Dit concert trakteert liefhebbers van Gustav Mahler op de grootse, aangrijpende emoties die zo kenmerkend zijn voor Mahlers composities. Blumine en Symfonie nr. 1 worden in die volgorde opgediend met als kers op de taart dat zowel de symfonie als het uit de oorspronkelijke versie geschrapte tweede deel Blumine unieke arrangementen zijn voor harmonieorkest. Zo hoorde u OrkestZUID nog nooit.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Blumine, uit Symphony nr. 1 – Gustav Mahler, arr. Guus Dohmen
  • Minicollege van neuropsycholoog Ben van Cranenburgh over muziek en ons brein: hoe werkt muziek in onze hersenen? Hoe ervaren wij het luisteren naar muziek en is dat anders bij muziek maken?

PAUZE

  • Symphony nr. 1 – Gustav Mahler, arr. José Schyns

Neurowetenschapper en musicus Ben van Cranenburgh vertelt u welke invloed muziek heeft op ons brein en op ons gedrag. Hij trekt de lijn door naar de functie van muziek in onze huidige, veeleisende maatschappij. Ben werkte bij het Nederlands instituut voor hersenonderzoek, deed klinisch onderzoek naar neuropsychologische functiestoornissen en richtte het Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen op. Hij maakt ingewikkelde materie toegankelijk zodat iedereen de relevante vruchten kan vinden en plukken.

Kijk voor een voorproefje onder andere op Wat doet muziek met ons brein? 

Na het minicollege van Ben van Cranenburgh start OrkestZUID met Blumine, het oorspronkelijke tweede deel van de zevendelige Symfonie nr. 1 van Mahler. Deze zeven delen werden uiteindelijk tot vier delen ingekort. Blumine, een Andante, een serenade-achtig deel, werd om onduidelijke redenen geschrapt en later als zelfstandige compositie in ere hersteld. Het arrangement is van Guus Dohmen.

Na de pauze wordt u meegezogen in de Eerste Symfonie in D van Mahler. Tussen 1888 en 1896 paste hij de structuur en de controversiële symfonische inhoud geregeld aan om de gunst van het publiek voor zich te winnen. De versie die OrkestZUID brengt, is de laatste door Mahler zelf vastgestelde vierdelige Symfonie. Het arrangement is van de Belgische arrangeur José Schyns.

Kaarten