za 2 oktober 2021 - 20:15 Lidwinakerk, Best
za 9 oktober 2021 - 20:15 Het Cenakel, Tilburg

Het project Symphonies of Winds is opgebouwd vanuit een van de meest iconische werken voor blazers: Strawinsky’s  “Symphonies of Wind Instruments”.
Igor Strawinsky (1882 – 1971) componeerde dit werk in 1920 ter nagedachtenis aan Claude Debussy die in 1918 was overleden. In 1947 maakte hij een gereviseerde versie die nu door OZ wordt uitgevoerd.
In 1997 componeerde de Bredase componist Daan Manneke (*1939) zijn eigen Symphonies of Winds als hommage aan Strawinsky en zijn leermeester Ton de Leeuw. Van beide componisten heeft Manneke citaten in zijn compositie verwerkt.

Beide werken zijn gecomponeerd voor 23 blazers, de uitgebreide blazerssectie van het symfonieorkest: 3 fluiten, 2 hobo’s, althobo, 3 klarinetten, 2 fagotten, contrafagot, 4 hoorns, 3 trompetten, 3 trombones en tuba.

Omschrijving vervolg onder afbeelding…

Naast deze twee werken heeft OZ een opdracht gegeven aan de jonge Brabantse componist Jasper de Bock om een werk te componeren voor dezelfde bezetting. In Windwervelingen borduurt hij op eigen wijze voort op de werken van Strawinsky en Daan Manneke.

Tevens wordt door een OZ saxofoonkwartet het werk Syrinx van Daan Manneke uitgevoerd.

Eerder gaf OZ opdrachten aan jonge Brabantse compositietalenten als Loes Reiling en Matthias van Nispen. Ook werd in een project rond de componist Varèse samengewerkt met de compositieklas van het Fontys conservatorium. Drie studenten baseerden werken op het iconische Déserts van Edgard Varèse.
Ook verleende OZ een opdracht aan de internationaal bekende componiste Monique Krüs die resulteerde in de cantate Grief of Gravity.
De Eindhovense componist Steven Henry droeg in 2015 zijn Binary Digits op aan OZ.

Brabant kent zeker ook een traditie van opdrachten voor blazers/blaasorkesten.
Het werk van Daan Manneke werd gecomponeerd in opdracht van de Stichting Nieuwe Muziek Brabant en kan zeker in dat perspectief als cultureel Brabants erfgoed worden gezien.

Projecten in kleinere ensemblebezetting zijn, naast orkestprojecten in grote bezetting, speerpunt in de visie van OZ om flexibel en veelzijdig te opereren.
Voor musici zijn deze ensembleprojecten extra uitdagend omdat in deze setting voortdurende individuele alertheid en intensiteit is vereist, terwijl in de grotere orkestsetting meer sprake is van afwisseling van deze elementen.

Voor het publiek bieden deze ensembleprojecten de mogelijkheid om OZ ook buiten de gangbare concertzalen te beleven.
Eerder trad OZ o.a. op in het Nemo Amsterdam, Natlab Eindhoven, Lidwinakerk Best en tijdens een architectuurwandeling door Eindhoven waarbij o.a. gemusiceerd werd in het Designhuis, van Abbemuseum en het NS station.

Kaarten